Serverovny.cz/Fórum/Zálohovat na externí disk nebo do cloudu?

Zálohovat na externí disk nebo do cloudu?

Když přijde na zálohování dat, mám takový malý zmatek. Rád bych věděl, co je lepší volba - zálohovat na externí disk nebo využít cloudové služby. Je tu spousta informací o obou metodách, ale jak to vlastně je v praxi? Externí disky jsou dostatečně prostorné a většinou i relativně levné, ale co když o něj přijdete nebo se poškodí? Na druhou stranu, cloud nabízí pohodlí a dostupnost, ale co bezpečnost a soukromí mých dat? Mám obavy ohledně toho, jak moc důvěryhodné jsou tyto služby a jestli mi neukradnou moje osobní informace. Zároveň bych chtěl mít rychlý přístup k mým souborům kdykoliv a kdekoliv. Taky mě zajímá, jak to funguje s internetovým připojením - co když nebudu mít přístup k internetu? A co náklady? Jak se vyplatí investice do externího disku oproti měsíčním poplatkům za cloudové úložiště? Jaký máte názor vy? Jaké máte zkušenosti s těmito možnostmi zálohování? Co byste doporučili jako nejlepší řešení pro někoho, kdo chce mít svá data v bezpečí a snadno dostupná?

164 slov
1.6 minut čtení
13. 6. 2023
Miroslav Žemlička

Myslím, že nejlepší je kombinace obojího. Externí disk je super pro rychlé zálohování a máš ho hned po ruce, takže když potřebuješ něco rychle najít nebo zálohovat, je to pohoda. Ale máš pravdu, že když s ním něco uděláš, třeba spadne ti, nebo ho ztratíš, tak můžeš přijít o všechno.

Na druhou stranu, cloud je fajn pro to, abys měl přístup k datům odkudkoliv a kdykoliv. Jenže musíš mít internet a někdy ti to může trvat, než se něco nahraje nebo stáhne. A taky jsou obavy ohledně soukromí – pořád nevíš, co ty firmy dělají s tvými daty.

Co se týče nákladů, externí disk je jednorázová investice, zatímco cloud platíš měsíčně. Takže záleží na tom, co preferuješ. Pokud chceš mít jistotu a možnost přístupu k datům, tak zvaž obě možnosti. Zálohovat na externí disk a zároveň mít kopii v cloudu se mi zdá jako nejlepší řešení.

144 slov
1.4 minut čtení
6. 5. 2024
Milan Vojtěch

Když to vezmu kolem a kolem, záleží fakt na tom, co ti víc vyhovuje. Externí disk je fajn, protože ho máš u sebe a můžeš na něj zálohovat, kdy chceš. Ale souhlasím, že když o něj přijdeš nebo se poškodí, může to být špatný. Na druhou stranu cloud je super pro přístup odkudkoliv, ale musíš mít internet. To je problém, když se ti internet pokazí nebo jsi mimo síť.

Co se týká nákladů, externí disk je jednorázová investice, zatímco cloud platíš měsíčně. A pak jsou tady otázky soukromí a zabezpečení dat v cloudu. Já si osobně myslím, že nejlepší je kombinace obojího – mít důležitá data na externím disku a zároveň je zálohovat do cloudu pro případ, že bys o ten disk přišel. Takže tak! Záleží na tvých potřebách a jak moc si ceníš svých dat.

136 slov
1.4 minut čtení
11. 6. 2022
Markéta Dvořáková
Serverovny.cz/Články/Zálohovací strategie
Efektivní zálohování: Jak vybrat správnou strategii pro vaše serveryProzkoumejte různé zálohovací strategie a naučte se, jak správně vybrat tu, která nejlépe vyhovuje potřebám vaší serverové infrastruktury.
1000 slov
10 minut čtení
4. 10. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky