Kdy je lepší používat on-premise zálohy místo cloudových?
Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem musel přemýšlet o zálohování dat a narazil jsem na otázku, jestli je lepší mít zálohy na vlastních serverech, tedy on-premise, nebo spoléhat na cloudové řešení. Vím, že každé má své výhody a nevýhody, ale zajímalo by mě, v jakých konkrétních případech by se měl člověk rozhodnout pro on-premise zálohy. Co třeba bezpečnost? Je to opravdu tak, že když mám data u sebe na serverech, mám větší kontrolu nad tím, co se s nimi děje? A co náklady? Není náhodou cloud levnější nebo alespoň jednoduchý na správu? Také jsem slyšel, že u některých typů podnikání a citlivých dat je lepší mít všechno pod vlastní střechou, ale co když se stane něco s těmi servery? Jak to pak řešit? Zajímalo by mě i to, jak se to týká výkonu. Může mít on-premise záloha nějaké výhody ve srovnání s cloudovými službami, pokud jde o rychlost a dostupnost dat? A poslední věc - co legislativa a ochrana osobních údajů? Jak moc hraje roli to, kde jsou data fyzicky umístěná a jaká pravidla platí pro cloudové služby versus vlastní servery? Díky moc za názory a zkušenosti. Věřím, že nám všem pomohou lépe se rozhodnout.