Jak změřím výkon svého serveru správně?
Mám takovou otázku, jak vlastně správně změřit výkon svého serveru? Chtěl bych se ujistit, že všechno funguje tak, jak má, ale jsem si úplně jistý, co všechno bych měl sledovat. Existují nějaké specifické nástroje nebo metody, které by mi mohly pomoct s tímhle úkolem? Zajímalo by mě, jakým způsobem bych měl monitorovat CPU, RAM a diskový prostor, protože mám pocit, že můj server občas nepracuje na plný výkon. Také by mě zajímalo, jestli je důležité sledovat i síťový výkon a latenci, nebo je to víc pro pokročilé uživatele? Jaké jsou nejlepší praktiky pro testování zatížení serveru? A co třeba doba odezvy? Je nějaká aplikace, kterou bych mohl použít na sledování těchto parametrů v reálném čase? Občas mi přijde, že když spustím nějaké náročnější úkoly, jako je renderování videa nebo provoz webové aplikace s vysokou návštěvností, server zpomaluje. Mám se na to dívat jako na problém s hardwarem nebo je třeba zkoumat nastavení softwaru? Jak často bych měl provádět tyto testy a co všechno bych měl mít na paměti při vyhodnocování výsledků? Jestliže mám více serverů, mám je porovnávat mezi sebou nebo se zaměřit na jednotlivé výkony? Budu moc vděčný za jakékoli rady a tipy od zkušenějších uživatelů.