Serverovny.cz/Fórum/Jaké free nástroje na load testing byste doporučili?

Jaké free nástroje na load testing byste doporučili?

Zdravím všechny, chtěl bych se vás zeptat, jestli znáte nějaké dobré free nástroje na load testing, které by mi pomohly otestovat výkon našich serverů. Dělám na projektu, kde plánujeme spustit novou aplikaci a potřebujeme zjistit, jak si naše servery poradí s větším množstvím uživatelů. Je toho dost na trhu a já jsem trochu ztracený v tom, co by mohlo být pro nás nejlepší. Ideálně bych chtěl něco, co je snadno použitelné a zároveň poskytuje solidní výsledky. Narazil jsem na nějaké placené možnosti, ale rád bych začal s něčím bez nákladů, abych měl představu o tom, co všechno je potřeba a jak to celé funguje. Zajímá mě, jestli máte zkušenosti s něčím konkrétním, co byste mohli doporučit. Vím, že existují různé typy testování jako stress testing nebo performance testing a rád bych se dozvěděl víc o tom, jaké nástroje jsou populární právě teď. Možná máte nějaké tipy na open-source řešení nebo i cloudové služby, které nabízí free tier? Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito nástroji? Jak jednoduché je nastavení a analýza výsledků? Předem díky za jakoukoli pomoc!

176 slov
1.8 minut čtení
18. 1. 2025
Jiří Holub

K load testingu bych doporučil pár free nástrojů, co jsem zkoušel. JMeter je asi nejznámější open-source solution a má spoustu možností. Snadno se nastavuje a zvládneš s ním otestovat různé scénáře. Další možností je Gatling, ten je super pro webové aplikace a má hezké reporty. Pak je tu Locust, ten je dost intuitivní a jednoduše se píší testy v Pythonu, což může být fajn, pokud s tím máš zkušenosti.

Pokud chceš cloudový řešení, zkus třeba BlazeMeter, maj free tier, kde můžeš otestovat menší množství uživatelů. Ale pozor, v těch free verzích bývá omezení na počet concurrent users nebo doba testování.

Všechny tyhle nástroje ti dají solidní přehled o výkonu serverů a analýza výsledků není zas tak složitá. Spíš se naučit, jak správně nastavit testy. Takže hodně štěstí s testováním!

129 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Zuzana Hladíková

Zdravím, na load testing bych určitě doporučil JMeter. Je to open-source a docela populární, má spoustu pluginů a je dost flexibilní. Můžeš ho použít na simulaci velkého počtu uživatelů a testovat různý protokoly. Další možností je Gatling, ten má fajn grafické rozhraní a je zaměřenej na webové aplikace. Pro jednoduché testy můžeš zkusit k6, což je taky open-source a hodně uživatelsky přívětivý. Pokud hledáš cloudový řešení, tak třeba BlazeMeter nabízí free tier, kde si můžeš vyzkoušet otestovat svoje servery online. Většina těchto nástrojů má slušnou dokumentaci, takže bys měl zvládnout nastavení i analýzu výsledků docela snadno. Hlavně si dej pozor na to, aby ses nedostal do situace, kdy ti server spadne při testování – radši začni s menší zátěží a postupně přidávej. Držím palce!

124 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Vojtěch Švec
Serverovny.cz/Články/Serverové výkonové testy
Top 5 nástrojů pro testování výkonu serverových aplikacíObjevte nejúčinnější nástroje pro testování a optimalizaci výkonu vašich serverových aplikací. V tomto článku se podíváme na pět nejlepších nástrojů, ...
1000 slov
10 minut čtení
8. 11. 2024
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky