Serverovny.cz/Fórum/Jak poznám, že mám výkonové problémy na serveru?

Jak poznám, že mám výkonové problémy na serveru?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně mých serverů. Už nějakou dobu mám pocit, že se něco děje a výkon není takový, jaký by měl být. Někdy mi přijde, že se webové stránky načítají pomalu, nebo dokonce občas spadnou. Nevěděl jsem, jestli je to problém s hardwarem, nebo jestli je na vině nějaký software. Mám monitorovat využití CPU a RAM, ale nevím, co přesně hledat. Mohlo by to být způsobené vysokým zatížením serveru nebo špatně napsaným kódem na stránkách? Měnil jsem nastavení serveru a optimalizoval databázi, ale zdá se mi, že to moc nepomohlo. Jaké konkrétní příznaky mám sledovat? Je lepší použít nějaké specializované nástroje na monitorování výkonu serveru? Četl jsem něco o různých monitorech a alert systémech, ale nevím, co by pro mě bylo nejvhodnější. Jak často bych měl provádět testy výkonu a jaké parametry považovat za kritické? Rád bych se vyhnul potenciálním výpadkům a ztrátě návštěvníků. Děkuji za každou radu a tip!

153 slov
1.5 minut čtení
2. 9. 2024
Matěj Tichý

Myslím, že je dobrý začátek sledovat zatížení CPU a RAM, ale nesmíš zapomínat i na další parametry. Zkus mrknout na diskový I/O, jestli nemáš nějaké bottlenecky tam. Když ti to padá, může to být i díky špatné optimalizaci databáze nebo pomalým dotazům. Zkus použít nějaké nástroje jako top nebo htop pro sledování v reálném čase. Pokud máš web, co hodně zpracovává data, tak i latence sítě může hrát roli. Taky si dej pozor na logy, kde můžeš najít chyby nebo varování, co by mohly něco naznačovat. Testy výkonu dělej pravidelně, klidně jednou za týden, abys měl přehled. A ohledně alertů – něco jako Zabbix nebo Prometheus by ti mohlo pomoct sledovat problémy dřív, než bude pozdě. Hlavně se neboj experimentovat s nastaveními a ladit vše co jde.

127 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Adéla Zachová

S výkonovými problémy serveru se potýká hodně lidí, takže nejsi sám. Nejdřív si zjisti, jak moc vytěžuješ CPU a RAM. Když máš CPU třeba pořád na 90%, tak to jasně ukazuje, že je něco špatně. Podobně když RAM se blíží k maximu – tohle by mělo být pod kontrolou. Dále sleduj I/O operace, jestli disk není přetížený, a zkontroluj latenci databáze. Pokud se web pomalu načítá, může to být i problém s kódem nebo dotazy v databázi, co trvají moc dlouho. Hezké je použít nástroje jako top nebo htop pro sledování v reálném čase, ale i specializované nástroje jako Grafana nebo Prometheus ti můžou pomoct monitorovat a vizualizovat výkon. Testy bys měl dělat pravidelně, třeba jednou za týden nebo když uděláš změnu na serveru. Snaž se najít vzorce zatížení a optimalizuj podle toho. Drž se také logů serveru, klidně nastav alerty pro klíčové parametry, jako je vysoké využití CPU nebo paměti. Takže to chce trochu práce a experimentování, ale vyplatí se to.

162 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Vlastimil Kuchař
Serverovny.cz/Články/Serverové výkonové testy
Překonávání výkonových problémů: Kdy a jak provádět analýzu?Komplexní průvodce diagnostikou a řešením výkonových problémů na serverech. Tipy, triky a metody testování pro efektivní monitorování.
1000 slov
10 minut čtení
9. 6. 2024
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky