Serverovny.cz/Fórum/Jaký disk je lepší pro server, SSD nebo HDD?

Jaký disk je lepší pro server, SSD nebo HDD?

Zajímalo by mě, jaký typ disku je lepší zvolit pro serverové řešení. Mám na mysli především srovnání SSD a HDD. Vím, že SSD disky jsou rychlejší a mají menší latenci, což by mohlo zlepšit výkon serveru, ale zase jsou mnohem dražší než klasické HDD. Jak to tedy je? Oplatí se investovat do SSD, pokud mám server, který bude sloužit například pro databáze nebo webové aplikace? A co se týče životnosti, nedávno jsem četl, že SSD disky mohou mít omezený počet zápisů. Je to pravda? Jak to ovlivňuje jejich využití v serverovém prostředí? Také by mě zajímalo, jak se podílí na celkové spolehlivosti serveru. Mohl by někdo porovnat výhody a nevýhody obou typů disků v praxi? Co třeba zálohování a obnova dat, hraje typ disku nějakou roli? A nakonec, co si myslíte o kombinaci obou těchto technologií? Může mít smysl mít SSD pro operační systém a HDD pro data? Budu rád za jakékoli zkušenosti nebo rady, protože se snažím udělat informované rozhodnutí ohledně architektury mého serveru.

165 slov
1.7 minut čtení
6. 5. 2021
Petra Kubíčková

Takže, když to shrnu, SSD jsou fakt rychlý, což se hodí třeba na databáze nebo weby, kde je důležitá nízká latence. HDD jsou zase levnější a mají větší kapacitu za stejný prachy, takže se hodí na ukládání velkých objemů dat, ale pomalejší jsou jasně. Životnost SSD je o něco slabší, protože mají omezený počet zápisů, ale moderní SSD už by měly být dostatečně odolný pro běžný serverový použití. Co se týče spolehlivosti, tak SSD mají výhodu v tom, že nemají pohyblivý části, takže jsou méně náchylný k mechanickému poškození. Kombinace SSD pro systém a HDD pro data je rozumná volba - dostaneš rychlost tam, kde ji potřebuješ, a zároveň ušetříš na úložný kapacitě. Takže jo, vyplatí se trochu investovat do SSD, jestli chceš solidní výkon.

125 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Hana Roubalová

Když to shrnu, SSD jsou fakt rychlejší a ideální pro servery, co potřebujou rychlý přístup k datům, jako je databáze nebo webový aplikace. Oproti HDD, který má pomalejší odezvu a větší latenci, se SSD hodí na všechno, co vyžaduje výkon. Ale jo, jsou dražší. Záleží, kolik máš peněz a co všechno na serveru plánuješ.

Co se týče životnosti, tak je pravda, že SSD mají omezený počet zápisů, ale pro většinu aplikací to není problém. Ty moderní SSD mají už nějaké technologie na zajištění delší životnosti a docela dobře vydrží i v serverech. Na druhou stranu, HDD mají zase větší kapacitu za méně peněz a můžou být lepší pro archivaci dat.

Zálohování a obnova – tady záleží na tom, jakou máš strategii. U SSD může být obnova dat složitější kvůli tomu, jak fungujou. Kombinace obojího je asi nejlepší cesta – SSD na systém pro rychlost a HDD na data pro úsporu místa a ceny. V praxi to funguje docela dobře a můžeš tak využít výhody obou typů disků.

165 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Alena Horálková
Serverovny.cz/Články/Hardwarové komponenty
Porovnání různých typů pevných disků pro serverové využití: SSD vs. HDDDetailní analýza různých typů pevných disků pro serverové využití. Jak si vybrat správný disk pro konkrétní aplikace?
1000 slov
10 minut čtení
25. 9. 2020
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky