Serverovny.cz/Fórum/Jaká je doporučená kapacita RAM pro server?

Jaká je doporučená kapacita RAM pro server?

Když se chystám nasadit nový server, často přemýšlím o tom, kolik RAM by vlastně měl mít. Existuje tolik různých aplikací a systémů, které plánuji provozovat, a tak se bojím, že bych mohl udělat chybu. Jaká je tedy ta správná kapacita RAM pro server? Záleží to na tom, co všechno ten server bude dělat? Mám v plánu používat virtualizaci nebo spouštět nějaké náročné databáze, a to mě jenom nutí přemýšlet, jestli 16 GB stačí, nebo jestli bych měl jít raději do 32 GB. Slyšel jsem, že pro menší webové aplikace by mohlo stačit i 8 GB, ale co když se rozhodnu rozšířit své služby? Jak moc se vyplatí investovat do více RAM, když to může znamenat delší životnost serveru? Je lepší mít víc paměti a být v klidu nebo raději šetřit na počáteční investici a pak případně upgradovat později? Zajímalo by mě také, zda je rozdíl mezi DDR4 a DDR5 v kontextu serverů a jak moc to ovlivňuje celkový výkon. A co třeba cloudové servery – tam se RAM počítá jinak? Odpovědi na tyto otázky mi mohou pomoci lépe porozumět tomu, jak správně zvolit kapacitu RAM pro můj budoucí server. Dík za vaše názory!

193 slov
1.9 minut čtení
2. 12. 2021
Vlastimil Řezáč

Takže kapacita RAM pro server fakt záleží na tom, co s ním plánuješ dělat. Pokud chceš virtualizaci nebo běžet náročné databáze, 16 GB je takové minimum, ale 32 GB by bylo lepší, zvlášť pokud chceš mít něco jako budoucí rezervu. Pro menší webovky by možná stačilo 8 GB, ale jak říkáš, pokud plánuješ expandovat, tak je lepší mít víc RAM od začátku. Upgrady můžou být pak dost drahý a zdlouhavý. Co se týče DDR4 vs. DDR5, tam je rozdíl v rychlosti a efektivitě, ale většina serverů pořád běží na DDR4, protože to je stabilnější volba. Cloudový servery většinou nabízejí různý plány s různou RAM, takže to tam funguje jinak – platíš za to, co využíváš. Celkově bych šel radši do té vyšší kapacity než pak litoval.

126 slov
1.3 minut čtení
18. 5. 2024
Petra Jahodová

Takže, co se týče RAM pro server, záleží to fakt na tom, co plánuješ dělat. Když chceš virtualizovat nebo mít víc aplikací najednou, tak 16 GB bude asi na hraně. 32 GB by ti dalo víc prostoru a klidu do budoucna. Pro menší webovky stačí třeba 8 GB, ale pokud uvažuješ o růstu, radši investuj víc hned. Upgradovat RAM později může být problém, pokud nemáš dostatek slotů nebo se ti to nevyplatí. Co se týče DDR4 vs DDR5, tak DDR5 je novější a má lepší výkon, ale ještě není všude běžně použitelný. U cloudových serverů to většinou počítají jinak a ty si vybíráš RAM podle potřebné kapacity přímo v nastavení, takže tam je to jednodušší. Celkově bych doporučil nešetřit na RAM, radši mít víc a být v klidu.

128 slov
1.3 minut čtení
13. 1. 2024
Dominik Němec
Serverovny.cz/Články/Hardwarové komponenty
Optimální konfigurace paměti RAM pro serverové systémyNávod na výběr a konfiguraci paměti RAM pro maximální výkon serveru, který pokrývá všechny aspekty od základních informací po pokročilé tipy.
1000 slov
10 minut čtení
24. 12. 2020
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky