Jaká je doporučená kapacita RAM pro server?
Když se chystám nasadit nový server, často přemýšlím o tom, kolik RAM by vlastně měl mít. Existuje tolik různých aplikací a systémů, které plánuji provozovat, a tak se bojím, že bych mohl udělat chybu. Jaká je tedy ta správná kapacita RAM pro server? Záleží to na tom, co všechno ten server bude dělat? Mám v plánu používat virtualizaci nebo spouštět nějaké náročné databáze, a to mě jenom nutí přemýšlet, jestli 16 GB stačí, nebo jestli bych měl jít raději do 32 GB. Slyšel jsem, že pro menší webové aplikace by mohlo stačit i 8 GB, ale co když se rozhodnu rozšířit své služby? Jak moc se vyplatí investovat do více RAM, když to může znamenat delší životnost serveru? Je lepší mít víc paměti a být v klidu nebo raději šetřit na počáteční investici a pak případně upgradovat později? Zajímalo by mě také, zda je rozdíl mezi DDR4 a DDR5 v kontextu serverů a jak moc to ovlivňuje celkový výkon. A co třeba cloudové servery – tam se RAM počítá jinak? Odpovědi na tyto otázky mi mohou pomoci lépe porozumět tomu, jak správně zvolit kapacitu RAM pro můj budoucí server. Dík za vaše názory!