Serverovny.cz/Fórum/Jaký výkon by měl mít napájecí zdroj pro server?

Jaký výkon by měl mít napájecí zdroj pro server?

Zajímalo by mě, jaký výkon by měl mít napájecí zdroj pro server. Mám doma malý server, který plánuji používat na různé úkoly a potřebuji se ujistit, že mám správný napájecí zdroj. Slyšel jsem, že je důležité mít dostatečný výkon, aby všechno fungovalo hladce, ale nevím, jak to přesně spočítat. Mohli byste mi prosím říct, co všechno bych měl zohlednit? Je to jen o wattáži, nebo jsou i jiné faktory, které hrají roli? Jak zjistit, kolik wattů vlastně potřebuju? A co když přidám další komponenty do serveru v budoucnu? Měl bych mít nějakou rezervu nebo je to zbytečné? Jaký typ napájecího zdroje byste doporučili pro serverové sestavy a jaké jsou rozdíly mezi různými typy? Děkuju za rady a tipy!

118 slov
1.2 minut čtení
4. 5. 2022
Kateřina Lišková

Takže, co se týče napájecího zdroje pro server, je to dost důležité mít správně spočítané. V první řadě bys měl zjistit, kolik wattů všechny komponenty v serveru potřebují. To zahrnuje procesor, grafickou kartu, RAM, diskové jednotky, a případně i další zařízení jako třeba ventilátory nebo síťové karty. Mnoho výrobců komponentů uvádí jejich spotřebu, tak si to můžeš sečíst.

Doporučuje se mít nějakou rezervu – řekněme 20-30 %, protože v budoucnu můžeš přidat další komponenty a nesmíš zapomenout na to, že zdroj může být méně efektivní při maximálním zatížení.

Typ napájecího zdroje záleží na tom, co plánuješ dělat. Pro běžné servery by měl stačit ATX zdroj s dobrým hodnocením (80 PLUS Gold nebo Platinum je fajn). Rozdíly mezi nimi jsou hlavně v účinnosti a kvalitě komponentů. Zdroje s lepší účinností šetří energii a mají delší životnost.

Takže shrnuto, spočítej si spotřebu, přidej rezervu a vyber kvalitní zdroj. To by mělo být ok.

149 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Jana Vlková

Takže, co se týče výkonu napájecího zdroje pro server, je dobrý začátek si spočítat, kolik energie potřebují tvoje komponenty. Tohle můžeš udělat tak, že si najdeš specifikace procesoru, RAM, disků a dalších zařízení, co budeš mít. Většinou je fajn mít nějakou rezervu – tak 20-30 % navíc oproti tomu, co ti vyjde. Pokud plánuješ přidávat další věci do serveru v budoucnu, určitě to zohledni. Například, když máš základní desku a CPU, které spotřebovávají dohromady třeba 300 wattů, měl bys mít alespoň 400-500 wattový zdroj.

Co se týče typu napájecího zdroje, pro servery se často doporučují zdroje s certifikací 80 PLUS (např. Bronze nebo Gold), protože jsou efektivnější a spolehlivější. Také se zaměř na to, aby měl kvalitní ochrany proti přepětí a přetížení. Pokud máš malý server, nemusíš nutně kupovat něco super drahého, ale vyhnul bych se úplně těm nejlevnějším kouskům.

Celkově platí: čím víc výkonu a kvality máš, tím lépe to bude pro stabilitu tvého serveru. Takže lepší investice do kvalitního zdroje než pak řešit problémy s výpadky.

168 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Libor Havlík
Serverovny.cz/Články/Hardwarové komponenty
Jaké faktory zohlednit při výběru napájecích zdrojů pro servery?Zjistěte, jak vybrat spolehlivé napájecí zdroje pro servery. Důležité aspekty jako výkonnost, efektivita a spolehlivost vám pomohou udělat správné roz...
1000 slov
10 minut čtení
22. 7. 2020
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky