Serverovny.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi Docker a Kubernetes a který je lepší pro moje potřeby?

Jaký je rozdíl mezi Docker a Kubernetes a který je lepší pro moje potřeby?

Nedávno jsem se začal zajímat o kontejnery a zrovna jsem narazil na Docker a Kubernetes, ale pořád mi to není úplně jasné. Když jsem se snažil pochopit, co vlastně dělají, zjistil jsem, že každý z nich má nějaké výhody, ale rozdíly jsou pro mě zatím takové šedé místo. Vím, že Docker je něco jako nástroj pro vytváření a správu kontejnerů a že se hodně používá pro vývoj a nasazení aplikací. Ale pak je tady Kubernetes, což prý pomáhá s orchestrace těchto kontejnerů v produkčním prostředí, ale co přesně to znamená? Proč bych měl používat jen jedno z toho nebo dokonce obojí? Zajímalo by mě, jaké scénáře nebo typy projektů by mohly těžit z použití Dockeru versus Kubernetes. Mám malé projekty, které bych chtěl nasadit, ale nevím, jestli mám jít cestou Dockeru nebo jestli už bych měl přemýšlet o Kubernetes. Jak se tyto technologie liší v praxi? A co je lepší volba pro někoho, kdo teprve začíná a potřebuje něco jednoduchého? Může mi někdo objasnit, jak to vlastně vše funguje a jak se rozhodnout mezi těmito dvěma možnostmi? Díky moc!

179 slov
1.8 minut čtení
30. 6. 2024
Adam Kubíček

Docker a Kubernetes jsou fakt jako dva rozdílné nástroje, co se hodně doplňujou. Docker je super na tvorbu a správu kontejnerů. Vytvoříš si v něm image, což je vlastně šablona pro tvoji aplikaci, a pak ji nasadíš jako kontejner. Je ideální pro malé projekty a vývoj. Když potřebuješ něco jednoduše zabalit a spustit, Docker je jasná volba.

Na druhou stranu, Kubernetes je orchestrace. To znamená, že když máš víc kontejnerů a chceš je spravovat, monitorovat nebo škálovat (například když ti najednou přijdou noví uživatelé), tady vstupuje do hry K8s. Umožňuje ti automatizovat nasazení, zajišťuje, že tvoje aplikace běží hladce i když některé kontejnery spadnou.

Pokud teď začínáš a máš malé projekty, klidně začni s Dockerem. Je to jednodušší a líp se to naučíš. Když ale plánuješ větší projekty nebo chceš mít víc kontejnerů, určitě se podívej i na Kubernetes. Ale nemusíš použít jen jedno – můžeš mít Docker pro vývoj a pak nasadit na Kubernetes v produkci. Takže shrnuto: na menší věci stačí Docker, na větší a složitější užiješ obojí.

168 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Lukáš Drábek

Takže, jasně, Docker a Kubernetes jsou fakt různé věci, i když spolu úzce souvisejí. Docker je vlastně nástroj na vytváření a správu kontejnerů. To znamená, že si můžeš vzít svou aplikaci a všechny její závislosti, zabalit je do jednoho kontejneru a ten pak snadno nasadit na jakýkoli server, co má Docker nainstalovaný. Ideální pro malé projekty nebo když chceš něco rychle vyzkoušet bez velkého nastavování.

Kubernetes je na druhou stranu systém pro orchestraci kontejnerů. To znamená, že když máš víc kontejnerů (například víc instancí tvé aplikace), Kubernetes ti pomůže řídit, kde běží, jak jsou propojené a jak je možné je škálovat (třeba přidat víc instancí podle potřeby). Je to super pro větší projekty nebo produkční prostředí, kde potřebuješ robustnost a automatizaci.

Pokud teprve začínáš a máš malé projekty, doporučil bych začít s Dockerem. Až ti to půjde a budeš mít víc kontejnerů nebo složitější architekturu, můžeš přejít na Kubernetes. V praxi většina lidí používá obojí – Docker na vývoj a Kubernetes na správu v produkci. Takže v klidu, začni s Dockerem a pak se uvidí.

173 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Eliška Malíková
Serverovny.cz/Články/Open-source nástroje
Docker vs. Kubernetes: Který open-source nástroj zvolit pro orchestraci kontejnerů?Prozkoumejte výhody a nevýhody Dockeru a Kubernetes. Zjistěte, který nástroj je lepší pro orchestraci kontejnerizovaných aplikací a proč byste měli zv...
1000 slov
10 minut čtení
29. 1. 2024
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky