Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit Prometheus pro sledování výkonu serveru?

Jak nastavit Prometheus pro sledování výkonu serveru?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jakým způsobem je možné nastavit Prometheus pro monitorování výkonu mého serveru. Slyšel jsem, že je to skvělý nástroj na sběr metrik a že se hodně používá ve světě DevOps, ale mám s tím zatím jen málo zkušeností. Jaké jsou ty základní kroky, které musím udělat, abych mohl začít sledovat využití CPU, paměti a dalších důležitých metrik? Mám nainstalovaný server s Linuxem a zajímalo by mě, jestli existují nějaké speciální konfigurace, které bych měl mít na paměti. Je také potřeba nainstalovat nějaké další moduly nebo exportéry, aby to fungovalo správně? A co se týče vizualizace dat, jak nejlépe propojit Prometheus s Grafanou nebo jinými nástroji? Vím, že je to v zásadě o konfiguraci YAML souborů, ale potřebuji trochu víc podrobností. Jaké jsou nejlepší praktiky, jak sledovat výkon serveru pomocí tohoto systému? Byl bych moc vděčný za jakékoli tipy nebo odkazy na tutoriály, které by mi mohly pomoci. Díky moc!

154 slov
1.5 minut čtení
18. 5. 2023
Lenka Švandová

Nejdřív si stáhni Prometheus z oficiálních stránek. Pak ho nainstaluj na server, kde chceš sledovat výkon. Měl bys mít alespoň základní znalosti o tom, jak funguje Linux a příkazový řádek. Po instalaci si vytvoř YAML konfigurační soubor, kde nastavíš, co chceš monitorovat. Základní metriky jako CPU a paměť můžeš sledovat pomocí Node Exporteru. Ten je potřeba nainstalovat taky – stačí ho spustit a Prometheus se na něj napojí. Jo, a nezapomeň upravit firewall, aby Prometheus mohl komunikovat s Node Exporterem.

Pro vizualizaci dat doporučuju Grafanu. V ní si můžeš přidat Prometheus jako datový zdroj a pak si vytvořit dashboardy podle sebe. Grafana má spoustu šablon, takže nemusíš začínat úplně od nuly.

Nejlepší praxí je sledovat základní metriky pravidelně a nastavit si alarmy na klíčové události, jako je vysoké využití CPU nebo paměti. Podívej se taky na tutoriály online – je jich spousta a hodně ti to ušetří čas.

148 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Kamila Vítková

Nastavení Promethea pro sledování výkonu serveru je celkem straightforward. Nejprve si stáhni a nainstaluj Prometheus, což je docela jednoduchý proces, stačí stáhnout binární soubor nebo použít balíčkovací systém jako apt nebo yum. Pak potřebuješ nastavit konfigurační soubor prometheus.yml, kde definuješ, co všechno chceš sledovat. Na začátek můžeš přidat scrape job pro tvůj server, takže Prometheus bude pravidelně sbírat metriky.

Pro sledování systémových metrik jako CPU a paměť je nejlepší použít Node Exporter. Ten se nainstaluje na server a bude exportovat tyhle metriky pro Prometheus. Stačí ho spustit a ve své konfiguraci Prometheu přidáš nový scrape job, který bude sbírat data z Node Exporter.

Co se týče vizualizace, Grafana je super volba. Po instalaci Grafany ji můžeš propojit s Prometheem jako datovým zdrojem a pak si vytvořit dashboardy podle toho, co potřebuješ sledovat. Je to fakt easy a existuje spousta šablon, které můžeš rovnou použít.

Nezapomeň, že když nastavuješ Prometheus a exportéry, může být dobrý myslet na zabezpečení – třeba omezit přístup k metrikám jen na důvěryhodné IP adresy. A podívej se na dokumentaci, tam najdeš spoustu užitečných informací a příkladů.

Jestli potřebuješ nějaké tutoriály, koukni na YouTube nebo oficiální stránky Prometheus a Grafany, to je fajn start.

194 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Luboš Odehnal
Serverovny.cz/Články/Open-source nástroje
Optimalizace výkonu serverů pomocí Grafany a Promethea: Nastavení a používáníV tomto článku se podíváme na to, jak efektivně monitorovat a analyzovat výkon vaší serverové infrastruktury pomocí Grafany a Promethea. Zjistíte, jak...
1000 slov
10 minut čtení
21. 3. 2023
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky