Serverovny.cz/Fórum/Můžu mít zdarma SSL certifikát a provozovat HTTPS?

Můžu mít zdarma SSL certifikát a provozovat HTTPS?

Nedávno jsem začal přemýšlet o tom, jak zabezpečit svou webovou stránku a dostal jsem se k pojmu SSL certifikát. Zjistil jsem, že to je něco, co je dneska už skoro nutnost, pokud chci mít důvěryhodný web a chránit data svých návštěvníků. Ale tady je ten problém – já bych rád nějaký ten certifikát získal, ale nechtěl bych za něj utrácet peníze. Můžu tedy mít zdarma SSL certifikát? A pokud ano, jaké jsou možnosti, které mám? Jak to vlastně funguje, když se rozhodnu provozovat HTTPS místo HTTP? Představoval jsem si, že by to mohlo být komplikované nebo že bych musel splnit nějaké podmínky, abych mohl použít HTTPS na svém webu. Je tu někdo, kdo má zkušenosti s tímto tématem? Jaké jsou nejlepší služby nebo platformy pro získání SSL certifikátu zdarma a co se stane, když mi vyprší platnost? Je to všechno opravdu tak jednoduché, jak se říká? A co doporučujete pro někoho, kdo s tímto tématem teprve začíná? Budu rád za jakékoli rady nebo tipy k tomu, jak správně nastavit HTTPS na svém serveru bez zbytečných nákladů. Děkuji!

177 slov
1.8 minut čtení
13. 1. 2024
Václav Ondra

Určitě můžeš mít zdarma SSL certifikát a provozovat HTTPS. Existuje několik skvělých možností, jak to udělat bez nákladů. Nejznámější je Let's Encrypt, což je bezplatná certifikační autorita, která automaticky vydává certifikáty. Je to fakt jednoduché a většina hostingových služeb má možnost integrace s Let's Encrypt přímo v administraci, takže si o certifikát můžeš říct pár kliknutími.

Když se rozhodneš pro HTTPS, tak všechny návštěvy na tvůj web budou šifrované. To znamená, že data, co si mezi serverem a uživatelským prohlížečem vyměníte, budou chráněná před odposloucháváním. Po nastavení HTTPS bys měl také přesměrovat všechny HTTP požadavky na HTTPS, aby se návštěvníci dostali tam správně.

Co se týče platnosti certifikátu, většina zdarma SSL certifikátů má platnost kolem 90 dnů. Ale není to problém, protože Let's Encrypt má nástroje, které ti to dokážou automaticky obnovovat, takže se o to nemusíš bát. Je dobré se naučit nějaké základy, jak to celé nastavit, ale určitě to není tak složité. Pro začátečníky doporučuji hodně sledovat fóra a návody online. Držím palce!

163 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Žaneta Matoušková

Jo, můžeš mít zdarma SSL certifikát a provozovat HTTPS bez problémů. Nejpopulárnější možností je Let's Encrypt, což je služba, která ti dá certifikát zadarmo, a je to fakt jednoduchý. Stačí si nastavit nějakého správce certifikátů jako Certbot, ten ti to všechno automaticky zařídí – vygeneruje certifikát, nainstaluje ho a dokonce se postará i o obnovu, takže se nemusíš bát, že ti vyprší platnost. Když ti certifikát vyprší, stačí ho obnovit a to už je většinou automatický proces.

Pokud máš hosting na nějaké platformě jako je cPanel nebo podobně, většina z nich má už integrovanou podporu pro Let's Encrypt, takže si to můžeš snadno zapnout přímo v administraci a mít HTTPS během pár kliknutí.

A co se týče podmínek – nic složitého. Jen musíš mít doménu, ke které chceš certifikát. A jasně, důležité je mít správně nastavené DNS. Celkově bych řekl, že to není tak složitý proces a určitě se do toho pusť. Je dobrý mít zabezpečenou stránku, nejen kvůli návštěvníkům, ale i kvůli SEO. Takže hurá do toho!

166 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Milada Adamcová
Serverovny.cz/Články/Serverová zabezpečení
Implementace SSL certifikátů: Jak efektivně zabezpečit přenos dat na serveruVše, co potřebujete vědět o implementaci SSL certifikátů a ochraně citlivých údajů na serveru. Naučte se, jak bezpečně přenášet data mezi serverem a u...
1000 slov
10 minut čtení
27. 5. 2022
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky