Co všechno bych měl sledovat v audit logách?
Když se bavím o audit logách, tak mě zajímá, co všechno by mělo být na mém seznamu při jejich sledování. Vím, že jsou to záznamy, které mohou odhalit spoustu užitečných informací o tom, co se děje na serverech, ale je toho tolik, co se dá sledovat. Jaké konkrétní akce by měly být pro mě prioritou? Měl bych si všímat hlavně změn v konfiguraci, nebo jsou i jiné důležité události, které nesmím přehlédnout? Co třeba neobvyklé přihlašovací pokusy nebo aktivity uživatelů? Zajímá mě také, jaký vliv má časové razítko událostí na jejich význam. Někde jsem slyšel, že je dobré i analyzovat vzorce chování uživatelů, ale jak to vlastně udělat? Jak moc je důležité mít nastavené různé úrovně logování a co všechno by mělo být zahrnuto v těchto logách? Měli bychom se zaměřit na specifické servery, aplikace nebo spíše na celkovou infrastrukturu? A co když zjistím něco podezřelého - jak reagovat a jaké kroky ve své analýze podniknout? Rád bych znát názory ostatních administrátorů na to, co považují za klíčové v audit logách a jak jim pomohla jejich pravidelná kontrola. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké nástroje nebo techniky, které by usnadnily práci s těmito logy. Jak často by se měly audit logy kontrolovat a jaké metriky si mám zaznamenávat pro případnou revizi? Díky za každou informaci a tipy!