Serverovny.cz/Fórum/Co všechno bych měl sledovat v audit logách?

Co všechno bych měl sledovat v audit logách?

Když se bavím o audit logách, tak mě zajímá, co všechno by mělo být na mém seznamu při jejich sledování. Vím, že jsou to záznamy, které mohou odhalit spoustu užitečných informací o tom, co se děje na serverech, ale je toho tolik, co se dá sledovat. Jaké konkrétní akce by měly být pro mě prioritou? Měl bych si všímat hlavně změn v konfiguraci, nebo jsou i jiné důležité události, které nesmím přehlédnout? Co třeba neobvyklé přihlašovací pokusy nebo aktivity uživatelů? Zajímá mě také, jaký vliv má časové razítko událostí na jejich význam. Někde jsem slyšel, že je dobré i analyzovat vzorce chování uživatelů, ale jak to vlastně udělat? Jak moc je důležité mít nastavené různé úrovně logování a co všechno by mělo být zahrnuto v těchto logách? Měli bychom se zaměřit na specifické servery, aplikace nebo spíše na celkovou infrastrukturu? A co když zjistím něco podezřelého - jak reagovat a jaké kroky ve své analýze podniknout? Rád bych znát názory ostatních administrátorů na to, co považují za klíčové v audit logách a jak jim pomohla jejich pravidelná kontrola. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké nástroje nebo techniky, které by usnadnily práci s těmito logy. Jak často by se měly audit logy kontrolovat a jaké metriky si mám zaznamenávat pro případnou revizi? Díky za každou informaci a tipy!

218 slov
2.2 minut čtení
2. 4. 2022
Renata Marková

Někdy je fakt těžký se ve všech těch logách vyznat, ale souhlasím, že bys měl mít na paměti pár věcí. Určitě sleduj změny v konfiguraci, to je základ. Nezapomeň také na přihlašovací pokusy, obzvlášť ty neúspěšný, to může naznačit pokusy o prolomení. Důležitý jsou taky akce uživatelů - pokud vidíš něco podezřelého, jako jsou přístupy mimo pracovní dobu nebo z neznámých IP adres, tak to hlídej. Časová razítka jsou klíčový, protože ti pomůžou zjistit vzorce chování a případné anomálie. Co se týče úrovní logování, snaž se mít dobrý mix – detailní pro kritické servery a obecnější pro ostatní. Je fajn sledovat celou infrastrukturu, ne jen jednotlivý prvky. Pokud najdeš něco divnýho, měj připravený plán na reakci – třeba izolovat daný server a prověřit ho víc do hloubky. Kontroluj logy pravidelně, třeba týdně nebo měsíčně, a zapisuj si důležitý metriky, co tě zajímají. Nástroje jako Splunk nebo ELK stack můžou hodně pomoct s analýzou a vizualizací. Hodně štěstí s auditama!

159 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Adam Kubík

Sledování audit logů je fakt důležitý, ať už jde o servery nebo aplikace. Určitě bys měl dávat pozor na změny v konfiguraci, to je základ – jakékoli úpravy nebo přidávání nových uživatelů by měly být na radaru. Nezapomeň taky na přihlašovací pokusy, zejména ty neúspěšné. Když vidíš opakující se vzory, jako že se někdo snaží přihlásit z podivných IP adres, tak to může znamenat problém.

Časová razítka jsou klíčová – sleduj, kdy se co dělo, abys mohl identifikovat, jestli se něco podezřelého nedělo v neobvyklou dobu. Vzorce chování uživatelů můžeš analyzovat pomocí nějakých nástrojů pro detekci anomálií; ty ti pomůžou zjistit, jestli někdo dělá něco, co normálně nedělá.

Rozdílné úrovně logování sou taky dobrý mít – jinak ti může uniknout něco důležitýho. Měl bys monitorovat nejen specifický servery, ale i celkovou infrastrukturu, protože to ti dává lepší obrázek o tom, co se děje. Když narazíš na něco podezřelýho, hned to řeš – ideálně začni tím, že zjistíš, kdo a co přesně dělal.

Frekvence kontrolování logů záleží na tvým prostředí a rizicích; někteří lidi dělají denní kontroly, jiní jednou týdně. Metriky? Možná sledovat počet neúspěšných přihlášení nebo změny v konfiguraci. Existujou různý nástroje jako ELK stack nebo Splunk, co ti můžou práci usnadnit. Takže v tomhle směru je dobrý zůstat aktivní a mít systém.

211 slov
2.1 minut čtení
19. 1. 2025
Milena Koubová
Serverovny.cz/Články/Serverová zabezpečení
Monitorování a audit logů: Klíč k proaktivnímu zabezpečení serveruZjistěte, jak efektivní monitorování a analýza logů mohou detekovat potenciální bezpečnostní problémy včas a zajistit tak ochranu vašeho serveru.
1000 slov
10 minut čtení
11. 3. 2022
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky