Serverovny.cz/Fórum/Jaké nástroje potřebuju na sledování průchozího provozu v bezdrátových sítích?

Jaké nástroje potřebuju na sledování průchozího provozu v bezdrátových sítích?

Chtěl bych se zeptat, jaké konkrétní nástroje jsou nejlepší na sledování průchozího provozu v bezdrátových sítích. Zajímá mě to, protože mám doma pár zařízení, která se připojují na Wi-Fi a rád bych měl přehled o tom, co se tam vlastně děje. Přemýšlím o různých možnostech, jako je třeba použití speciálního softwaru nebo hardwarových řešení, ale nejsem si jistý, co by bylo nejlepší. Je něco jako wireshark dobré i pro bezdrátové sítě, nebo by to chtělo něco jiného? A co třeba monitorovací systémy, které by mi ukázaly, kolik dat se opravdu přenáší a zda nezatěžují moji síť víc, než je zdrávo? Slyšel jsem také něco o konsolidovaných nástrojích pro správu sítě, ale nevím, jestli jsou pro domácí užití vhodné. Jaké máte zkušenosti a co byste doporučili pro jednoduché sledování a analýzu provozu? Dává smysl investovat do nějakého pokročilejšího softwaru nebo stačí běžné aplikace dostupné zdarma? Jaké jsou vaše tipy na to, co si pořídit a jak to správně nastavit, aby člověk měl jasný přehled o dění v jeho bezdrátové síti?

169 slov
1.7 minut čtení
22. 10. 2024
František Kolář

Takže, jestli chceš sledovat provoz na Wi-Fi, tak pár tipů mám. Wireshark je skvělý, ale na bezdrátovce to chce trochu víc práce s nastavením. Můžeš potřebovat speciální síťovou kartu, co umí monitorovací režim. Jinak je tu třeba inSSIDer nebo Acrylic Wi-Fi pro zjišťování, jaký signál a kanály používáš. Na analýzu dat pak můžeš zkusit PRTG Network Monitor nebo Zabbix, ale to už jsou dost pokročilé věci. Pro domácí použití bych doporučil začít s něčím jednodušším jako NetSpot nebo Fing, co ti ukáže přehled zařízení a zatížení. Pak se můžeš rozhodnout, jestli investovat do něčeho víc sofistikovaného, nebo ti stačí tyhle základní nástroje. Hlavně se zaměř na to, co tě zajímá – třeba kolik dat posílají jednotlivá zařízení a tak. To by mělo stačit na nějaký základní přehled.

127 slov
1.3 minut čtení
23. 11. 2024
Milan Cibulka

Pokud chceš sledovat provoz na své bezdrátové síti, máš pár možností. Wireshark je určitě použitelnej i pro Wi-Fi, ale potřebuješ k tomu adaptéry, co uměj monitorovací režim. To může bejt trochu komplikovaný, takže se na to připrav. Jinak jsou tu i různé aplikace jako GlassWire nebo Fing, co ti můžou ukázat, co se připojuje k síti a kolik dat používá. Tyhle nástroje jsou docela intuitivní a zdarma, takže ideální pro domácí využití.

Pokud bys chtěl něco víc robustního, můžeš se podívat na routery s pokročilejšími funkcemi pro monitoring, třeba OpenWRT nebo DD-WRT. Ty ti daj víc možností a statistik přímo v routeru. A pokud jde o konsolidované nástroje pro správu sítě, většinou se to používá spíš v biznisech, takže doma bych do toho moc nešel.

Pro začátek zkus ty jednodušší aplikace a uvidíš, co ti to ukáže. Když budeš mít pocit, že to nestačí, pak můžeš zvažovat investici do něčeho víc pokročilého.

151 slov
1.5 minut čtení
9. 1. 2025
Marek Štěpán
Serverovny.cz/Články/Bezdrátové sítě
Monitoring a správa bezdrátových sítí: Co potřebujete znátJak správně monitorovat výkon Wi-Fi sítě a reagovat na problémy pomocí moderních nástrojů. Základní průvodce pro každého, kdo se zajímá o správu bezdr...
1000 slov
10 minut čtení
12. 3. 2024
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky