Serverovny.cz/Fórum/Jaký typ SSD disku je nejlepší pro Lenovo ThinkSystem?

Jaký typ SSD disku je nejlepší pro Lenovo ThinkSystem?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně SSD disků a jejich kompatibility s Lenovo ThinkSystem. Chystám se upgradovat svůj server a nejsem si úplně jistý, jaký typ SSD by byl pro mě nejlepší volbou. Mám na mysli především výkon, spolehlivost a samozřejmě i cenu. Uvažuji o různých kapacitách, ale nevím, jestli jsou třeba M.2 disky lepší než klasické SATA SSD nebo naopak. Zajímalo by mě také, jestli má cenu investovat do NVMe disků, pokud bych chtěl zrychlit načítání systému a aplikací. Jaké máte zkušenosti s různými značkami? Je třeba nějaká specifická řada od Lenova, kterou byste doporučili? A co se týče instalace, je to složité nebo to zvládne i méně zkušený uživatel? Budu rád za všechny tipy a rady, díky moc!

119 slov
1.2 minut čtení
21. 11. 2024
Magdaléna Čermáková

Záleží na tom, co přesně potřebuješ a jaký máš model Lenovo ThinkSystem. Obecně M.2 NVMe SSD disky jsou rychlejší než SATA, ale musíš mít v serveru podporu pro NVMe. Pokud chceš fakt zrychlit načítání systému a aplikací, tak investice do NVMe se vyplatí. Značky jako Samsung (případně WD) jsou dost spolehlivé a mají dobré recenze. Co se týče kapacity, tak běžně 500GB nebo 1TB je fajn pro většinu aplikací. Instalace by měla být v pohodě, většinou stačí jen vložit disk do slotu a nastavit v BIOSu, to bys měl zvládnout i bez velkých zkušeností.

94 slov
0.9 minut čtení
19. 1. 2025
Miroslav Žemlička

Takže, pokud jde o SSD pro Lenovo ThinkSystem, nejlepší volba bude asi NVMe M.2 disky, pokud tvůj server podporuje PCIe. Ty mají fakt super rychlosti a zrychlí načítání všeho. SATA SSD jsou ok, ale jsou pomalejší, což může být v některých případech omezení. Co se týče spolehlivosti, značky jako Samsung a Crucial mají dobrou pověst. Lenovo má taky svoje disky, ale někdy jsou dražší než ty od jiných výrobců.

Pokud chceš investovat do NVMe, určitě to má smysl, hlavně pro serverové aplikace a multitasking. Instalace by měla být celkem snadná - většina těch disků se prostě zasune do slotu a je hotovo. Takže i pro méně zkušené uživatele by to neměl být problém. Jen si ověř, že máš správný typ disku a že je kompatibilní s tvým systémem.

127 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Ladislav Smola
Serverovny.cz/Články/Serverové značky
Lenovo ThinkSystem: Jak správně nakonfigurovat úložiště pro maximální výkonPraktické tipy a strategie pro optimalizaci úložného systému serverů Lenovo ThinkSystem, aby dosáhly co nejlepšího výkonu a efektivity.
1000 slov
10 minut čtení
10. 7. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky