Serverovny.cz/Fórum/Jak mohu snížit spotřebu energie ve svém datacentru?

Jak mohu snížit spotřebu energie ve svém datacentru?

Nedávno jsem se začal více zajímat o to, jak bych mohl efektivněji využívat energii ve svém datacentru. V současné době mám pocit, že spotřeba energie je opravdu vysoká a i když se snažím optimalizovat provoz, pořád to nevypadá ideálně. Rád bych se zeptal, jaké konkrétní kroky by bylo možné podniknout pro snížení energetické náročnosti? Myslím tím nejenom úpravy v hardwaru, ale také v softwaru a celkové infrastruktuře. Zajímalo by mě, zda jsou nějaké osvědčené metody nebo technologie, které by mohly pomoci například s chlazením serverů nebo s efektivním řízením zatížení. Slyšel jsem něco o virtualizaci a cloudových řešeních, ale nejsem si jistý, jestli by to bylo pro mě to pravé. Rád bych znal názory zkušenějších kolegů, kteří už snižovali spotřebu energie v svých datacentrech. Jaké konkrétní změny přinesly nejlepší výsledky? A co třeba pravidelný monitoring spotřeby energie - má to smysl? Také by mě zajímalo, jestli jsou nějaké granty nebo dotace na zlepšení energetické efektivity datacenter. Pokud máte nějaké tipy nebo rady, budu moc vděčný za každou informaci!

168 slov
1.7 minut čtení
4. 5. 2024
Božena Kašparová

Pokud chceš snížit spotřebu energie, začni určitě s chlazením. Vymysli nějaké efektivní uspořádání serverů, třeba studené a teplé uličky, to fakt pomůže. Zvaž investici do inteligentních klimatizací, co umí regulovat teplotu podle aktuální potřeby. Virtualizace je další skvělá cesta, ušetříš tím spoustu zdrojů a můžeš lépe rozložit zátěž. Monitoruj spotřebu energií pravidelně, zjistíš tak slabá místa a kde se dá ještě ušetřit. Zkus nějaké softwarové nástroje na řízení zatížení, to může snížit náklady. A co se týče dotací, mrkni se na místní programy pro energetickou efektivitu, občas něco mají. Každopádně klíč je optimalizace jak hardwarem, tak softwarem.

97 slov
1 minut čtení
23. 1. 2024
Kateřina Švábová

Snížení spotřeby energie v datacentru je fakt důležité, a máš pravdu, že to jde dělat na víc frontách. Začal bych s optimalizací chlazení – místo klasických klimatizací bys mohl zkusit chladící moduly, které využívají vodu nebo chladící skříně. Udržování správné teploty serverů může dost pomoci. Měli jsme problém s vysokou spotřebou právě kvůli špatnému chlazení.

Pak je tu virtualizace, to nám dost ušetřilo energii. Místo mnoha fyzických serverů jsme přešli na virtuální stroje, což snížilo i potřebu chlazení a místa. Cloudová řešení taky můžou být fajn, ale chce to pořádně promyslet, jestli se ti to vyplatí.

Pravidelný monitoring spotřeby energie má velký význam. Zjistíš, kde se dá ještě ušetřit a co žere nejvíc. Můžeš nasadit software na sledování výkonu a spotřeby.

Ohledně grantů a dotací, to je dobrý tip. Zjisti si místní programy, často nabízejí podporu pro zlepšení energetické efektivity.

Celkově chce to experimentovat a měřit výsledky, pak se to dá dost zefektivnit.

152 slov
1.5 minut čtení
22. 11. 2024
Vladimír Pecka
Serverovny.cz/Články/Udržitelnost v IT
Optimalizace serverové infrastruktury pro snížení energetické náročnostiPodívejte se na efektivní způsoby, jak optimalizovat serverovou infrastrukturu pro nižší energetickou náročnost bez ztráty výkonu.
1000 slov
10 minut čtení
13. 7. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky