Proč bych měl přejít na cloud, když mám server doma?
Zajímalo by mě, proč bych měl vlastně přemýšlet o přechodu na cloudovou infrastrukturu, když mám doma svůj vlastní server, který funguje tak, jak má. Vždycky jsem si myslel, že mít fyzický server je lepší, protože si ho mohu spravovat podle sebe a mám nad ním plnou kontrolu. Ale poslední dobou slýchám spoustu lidí mluvit o výhodách cloudu, jako je flexibilita, škálovatelnost a zejména úspora nákladů. Je pravda, že s cloudem odpadá potřeba investovat do hardwaru a údržby? Co třeba bezpečnost dat? Jak moc je to rizikové mít všechno v cloudu místo na mém vlastním serveru? A co zálohování? Když mi doma spadne server nebo se něco pokazí, mám všechna data u sebe. Ale co když se něco stane s cloudovým poskytovatelem? Jak to vlastně funguje v praxi? Je cloud opravdu tak užitečný pro malé podniky nebo jednotlivce? Všude čtu o tom, jak je cloud skvělý pro větší firmy s obrovským množstvím dat a uživatelů, ale co ti z nás, kdo mají jen pár webových stránek a dokumentů? Má vůbec smysl měnit systém, na který jsem zvyklý? Jaké konkrétní výhody bych mohl mít z přechodu na cloud? Představoval jsem si, že bych mohl mít vždycky přístup k datům odkudkoliv, ale co ostatní aspekty, které jsem zmínil? Omlouvám se za všechny ty dotazy, ale rád bych slyšel názory ostatních na to, proč by vlastně měl někdo uvažovat o tomhle přechodu. Děkuji!