Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když mám pocit, že někdo hacknul můj cloud?

Co dělat, když mám pocit, že někdo hacknul můj cloud?

Poslední dobou se mi dějí divné věci s mým cloudovým úložištěm a mám opravdu špatný pocit, že někdo neoprávněně přistupuje k mým datům. Mám na mysli třeba to, že vidím soubory, které jsem nikdy neukládal, nebo jsem dokonce obdržel e-mail s informacemi o změnách v mém účtu, které jsem neprováděl. Už jsem se pokusil změnit heslo, ale co když to nestačí? Co byste doporučili udělat jako první krok v takové situaci? Je dobré kontaktovat poskytovatele cloudových služeb přímo a oznámit mu podezření z narušení bezpečnosti? Jaké další kroky bych měl podniknout, abych ochránil svá data a zjistil, zda došlo k nějakému útoku? Je dobré si prověřit i historii přihlášení nebo nastavit dvoufázové ověření? A co když je můj účet už napadený - jak zjistit, co všechno útočník mohl udělat? Myslíte si, že by bylo rozumné nahrát důležité soubory na jinou platformu, dokud se situace nevyjasní? Jsem opravdu nervózní a potřebuju se cítit bezpečně. Jaké máte tipy na prevenci budoucích problémů s hackery a ochranu mého cloudového úložiště?

167 slov
1.7 minut čtení
25. 12. 2024
Pavel Beneš

Když máš podezření, že ti hackli cloud, tak první věc je určitě změnit heslo, ale to už jsi udělal. Doporučil bych ti zkontrolovat historii přihlášení, jestli tam nejsou nějaký neznámý zařízení nebo IP adresy. Jestli zjistíš něco divnýho, tak fakt neváhej a kontaktuj support tvýho poskytovatele. Měli by ti s tím pomoct a třeba i prověřit, co se dělo.

Dvoufázový ověření je super nápad, to ti může hodně pomoct. A pokud máš možnost, tak si důležitý data radši zálohuj někam jinam, dokud nevyřešíš tuhle situaci. Je lepší bejt v bezpečí.

Jinak se zamysli i nad tím, jestli sis někdy nezapomněl odhlásit z jiných zařízení nebo jestli nepoužíváš stejný heslo někde jinde. To může být problém. A jakmile se to vyjasní, tak se zaměř na prevenci - silný hesla a dvoufázovka jsou základ. Držím palce!

134 slov
1.3 minut čtení
13. 1. 2025
Jiří Vrba

Tak to vypadá, že máš dost velký problém. Určitě se neboj kontaktovat poskytovatele cloudových služeb a nahlásit jim své obavy. Měli by mít nějaký postup na řešení těchto situací. Změna hesla je dobrý začátek, ale jak říkáš, není to všechno. Určitě si nastav dvoufázové ověření, je to super ochrana. Sleduj historii přihlášení, jestli tam nejsou nějaké divné IP adresy nebo zařízení, co neznáš. Pokud máš cenné soubory, bude rozumné je zálohovat na jinou platformu nebo dokonce na externí disk, dokud se to nevyjasní. Co se týče zjištění, co všechno útočník mohl udělat - to může být složitější. Zkontroluj všechny sdílené soubory nebo složky, jestli tam není něco divného a měj oči na stopkách. A do budoucna se snaž používat silná hesla a měnit je pravidelně. Snad se ti podaří všechno vyřešit!

131 slov
1.3 minut čtení
25. 12. 2024
Marcela Doleželová
Serverovny.cz/Články/Cloudové servery
Bezpečnostní aspekty cloudových serverů: Co je důležité vědět?Objevte klíčové rady a tipy pro zabezpečení vašich dat na cloudových serverech a jak se vyhnout častým hrozbám. Naučte se, jak chránit své informace e...
1000 slov
10 minut čtení
16. 6. 2024
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky