Kolik záloh bych měl mít pro serverová data?
Představte si situaci, kdy máte na svém serveru důležitá data, třeba databáze, soubory nebo konfigurace, a najednou se stane něco nečekaného. Může to být výpadek hardwaru, útok zvenčí nebo jen obyčejná lidská chyba. Právě v takových momentech se ukazuje důležitost zálohování. Ale teď k jádru věci: kolik záloh je vlastně potřeba mít? Já přemýšlím o tom, jestli stačí jedna záloha, nebo je lepší mít jich víc. Zaznamenal jsem různé názory – někteří říkají, že minimálně dvě jsou nutné, abych měl jistotu, že jedna z nich selže. Jiné zdroje zase doporučují tři až pět záloh v různých časových intervalech, což mi přijde už jako dost práce a úsilí. Jak to vidíte vy? Jaké máte zkušenosti s frekvencí zálohování a s tím, kolik by mělo být kopií dat na různých místech? Je lepší mít zálohy na externím disku nebo v cloudu? A co takové verze záloh – má smysl uchovávat starší verze dat pro případ, že bych potřeboval obnovit nějakou předchozí konfiguraci? Jaké jsou vaše tipy a osvědčené postupy pro správné zálohování serverových dat a jak moc se liší podle typu serveru a jeho obsahu? Zajímalo by mě také, jak řešíte situaci, když máte velké objemy dat – je lepší udělat kompletní zálohu nebo raději incrementální? Díky za rady!