Serverovny.cz/Fórum/Jak zjistit, kde mám na serveru nejvíc zátěže?

Jak zjistit, kde mám na serveru nejvíc zátěže?

Mám takový dotaz ohledně monitorování výkonu mého serveru. Už nějakou dobu si všímám, že se mi server chová podivně a občas je pomalejší, než bych chtěl. Zkoušel jsem restartovat služby a i celý server, ale zdá se, že problém je někde jinde. Rád bych věděl, jakým způsobem se dá zjistit, kde přesně je na serveru nejvíc zátěže. Existuje nějaký nástroj nebo metoda, kterou mohu použít k analýze výkonu? Jaké indikátory bych měl sledovat? Mám se zaměřit na CPU, RAM nebo diskové operace? A co třeba síťová zátěž? Má někdo zkušenosti s tím, jak efektivně diagnostikovat tyto problémy? Měli byste nějaké tipy na konkrétní příkazy v Linuxu nebo nástroje pro Windows? Jak to udělat jednoduše, aniž bych musel být expert na servery? Prostě chci získat představu o tom, co vlastně způsobuje tu zátěž a jak to řešit. Díky za každou radu!

140 slov
1.4 minut čtení
27. 3. 2021
Simona Doleželová

Když chceš zjistit, kde máš na serveru nejvíc zátěže, tak začni s nějakýma základníma nástrojema. Na Linuxu je super příkaz top, na kterým vidíš v reálným čase, co ti jede a kolik CPU a RAM to zabírá. Můžeš taky zkusit htop, což je taková vylepšená verze, kde se to lépe čte. Další užitečný příkaz je iotop, ten ti zase ukáže, jaký procesy zatěžujou disk. Pokud jde o síť, tak iftop nebo nload jsou fajn na sledování síťový zátěže.

Na Windows můžeš použít Správce úloh (Task Manager) nebo Performance Monitor, kde si můžeš nastavit sledování různých metrik jako CPU, paměť, disky a síť. Je dobrý se podívat na využití paměti, jestli nemáš něco, co neustále swapuje. Taky se zaměř na diskový operace, jestli nemáš přetížený disky.

Nezapomeň si taky zkontrolovat logy – někdy tam najdeš informace o chybách nebo problémech se službama. A pokud nic z toho nepomůže, můžeš zvážit i nějaký monitoring systém jako Zabbix nebo Grafana pro dlouhodobější sledování. Hlavně klid a trpělivost pri analýze!

165 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Jiří Holub

Takže, když chceš zjistit, kde máš na serveru nejvíc zátěže, doporučuji začít s pár základními příkazy. Na Linuxu můžeš použít "top" nebo "htop", což ti ukáže, jaké procesy žerou nejvíc CPU a paměti. Htop je lepší, protože je přehlednější. Další užitečný příkaz je "vmstat", ten ti ukáže využití paměti a swapu.

Pokud máš podezření na diskovou zátěž, zkus "iostat" nebo "dstat" – ty ti ukážou, jak si disky vedou. Pro síťovou zátěž můžeš použít "iftop" nebo "nload". Ty ti dají přehled o tom, kolik dat teče skrz síť.

Na Windows můžeš otevřít Správce úloh (Task Manager) a podívat se na záložku Výkon (Performance). Tam najdeš grafy CPU, paměti a disku. Můžeš taky zkusit Resource Monitor, který je o něco detailnější.

Důležitý je sledovat, co se děje během špiček – třeba v časech, kdy server zpomaluje. Podívej se na to, co se v té době děje, jaké aplikace běží a jestli se něco nenakumulovalo. Takhle bys měl být schopný identifikovat problém a pak ho řešit."

162 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Karel Dubský
Serverovny.cz/Články/Administrace serverů
Jak diagnostikovat a optimalizovat výkon serveru: Krok za krokem průvodceTento článek nabízí důkladný a zajímavý průvodce pro diagnostiku a optimalizaci výkonu serveru, vhodný jak pro laika, tak pro odborníka.
1000 slov
10 minut čtení
11. 10. 2020
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky