Serverovny.cz/Fórum/Jak zabezpečit data na našem serveru před hackery?

Jak zabezpečit data na našem serveru před hackery?

Potřeboval bych poradit ohledně zabezpečení dat na našem serveru. Mám pocit, že hackeři jsou čím dál tím více vynalézaví a já se bojím, že naše důležité informace by mohli snadno ukrást. V současnosti používáme nějaké základní bezpečnostní opatření, jako jsou hesla a firewally, ale to mi přijde málo. Jaké další kroky bychom měli podniknout, abychom opravdu ochránili naše data? Je důležité používat šifrování, nebo jsou i jiné efektivní metody? A co třeba pravidelné aktualizace softwaru? Jak často bychom je měli provádět, aby to mělo smysl? Zajímalo by mě také, zda mají smysl nějaké bezpečnostní audity nebo testování zranitelnosti, nebo je to spíš pro velké firmy? Měli bychom uvažovat o nasazení nějakých specializovaných bezpečnostních řešení, jako jsou IDS nebo IPS systémy? Rád bych slyšel názory od vás všech, protože si nejsem jistý, co všechno bych měl vzít v úvahu. Jaké máte zkušenosti s ochranou serverových dat? Existují nějaké osvědčené postupy, které mi pomohou lépe zabezpečit náš server před potenciálními útoky?

159 slov
1.6 minut čtení
11. 8. 2024
Daniel Vondra
Daniel Vondra

Jo, hackeři fakt uměj být vynalézaví. Základ je mít silná hesla a pravidelně je měnit. Firewall je fajn, ale měl bys mít i nějaký antivirus a pravidelně aktualizovat všechno – OS, aplikace, prostě všechno. Co se týče šifrování, určitě to doporučuji, zvlášť na citlivý data. Pravidelný zálohování dat je další klíčový krok, ale nezapomeň je taky šifrovat. Bezpečnostní audity jsou super, i menší firmy by to měly zvážit. Můžeš si najmout někoho nebo použít nástroje na testování zranitelnosti, co zjistí slabiny. IDS/IPS systémy můžou pomoct, ale pokud nemáš velký rozpočet, tak začni třeba se základním monitoringem. Vždycky je lepší být o krok napřed a mít plán pro případný útok.

109 slov
1.1 minut čtení
12. 12. 2024
Tomáš Horák
Tomáš Horák

Zabezpečení serveru je fakt důležité, to je jasný. Určitě byste měli začít s šifrováním dat, to pomůže, když by se k nim někdo dostal. Také nezapomeňte na silná hesla a dvoufázové ověření – to je dneska už skoro nutnost. Pravidelný aktualizace softwaru jsou taky klíčový, ideálně hned, jak vyjdou novinky nebo záplaty, abyste měli co nejlepší ochranu. Testování zranitelnosti a bezpečnostní audity se vyplatí i pro menší firmy, aspoň víte, kde máte slabiny. Zvažte IDS/IPS systémy pro detekci a prevenci útoků, můžou vám hodně pomoct. A ještě na závěr – pravidelně školit zaměstnance o kybernetické bezpečnosti, je to super důležitý! Všichni by měli vědět, jak se chovat na netu.

109 slov
1.1 minut čtení
16. 11. 2024
Tomáš Zich
Tomáš Zich