Jak na zálohování dat na Linux serveru?
Mám takový dotaz ohledně zálohování dat na Linux serveru. Nejdřív bych chtěl říct, že se snažím rozjet vlastní server a vůbec nevím, jak správně zálohovat data, abych o ně v případě nějakého problému nepřišel. Zkoušel jsem různé metody, ale pořád mám pocit, že to dělám špatně nebo nedostatečně. Vím, že existují různé nástroje a způsoby, jak to udělat, ale co je vlastně to nejlepší? Jaké programy bych měl použít? Mám používat rsync nebo něco jiného? A co třeba zálohování na externí disk nebo do cloudu? Podle mě by bylo dobré mít nějaký systém, jak pravidelně zálohovat data, ale nejsem si tím úplně jistý. Jak často bych měl zálohovat? Je lepší zálohovat celý systém nebo jen některé důležité soubory? Jak to udělat, aby se zálohy daly rychle obnovit v případě nějakého selhání? Zajímalo by mě také, jestli je lepší mít zálohy na stejném serveru nebo je rozumnější mít je někde jinde, třeba na jiném serveru nebo v datovém centru. Budu moc rád za jakékoli rady nebo tipy od vás, protože bych určitě nechtěl přijít o důležitá data kvůli nějaké chybě nebo útoku. Dík moc!