Serverovny.cz/Fórum/Jak nainstalovat open-source databázi na server?

Jak nainstalovat open-source databázi na server?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně instalace open-source databáze na můj server. Mám server s nějakým Linuxem, konkrétně Ubuntu, a chtěl bych si tam nainstalovat databázi, třeba MySQL nebo PostgreSQL, ale vůbec nevím, kde začít. Nikdy jsem to předtím nedělal a mám strach, že něco pokazím. Jaké jsou vlastně první kroky? Mám si stáhnout nějaký instalační balíček, nebo to jde přes terminál? Můžete mi poradit, jaké příkazy použít a co všechno musím udělat po instalaci, abych mohl databázi používat? A je potřeba udělat nějaké nastavení, aby databáze správně fungovala? Jak se pak připojím k databázi, když ji budu mít nainstalovanou? Sice jsem četl pár článků na internetu, ale stejně mi to přijde dost zmatené a nerad bych na něco zapomněl. Napadlo mě také, jestli je lepší mít databázi na stejném serveru jako webovku, nebo ji radši oddělit? Co si o tom myslíte? A poslední věc - je nějaký rozdíl mezi těmi databázemi, co byste doporučili pro začátečníka? Díky moc za jakoukoli pomoc!

162 slov
1.6 minut čtení
6. 4. 2024
Martina Prokopová

Nejprve se neboj, instalace databáze na server není tak složitá, jak to vypadá. Pokud máš Ubuntu, tak to půjde přes terminál, což je nejlepší způsob. Tady je pár kroků, co udělat:

1. Aktualizuj systém – spustíš příkaz sudo apt update && sudo apt upgrade. Je dobrý mít všechno aktuální.

2. Nainstaluj databázi – pokud chceš MySQL, stačí napsat sudo apt install mysql-server. Pro PostgreSQL použij sudo apt install postgresql postgresql-contrib. Obě databáze se nainstalují a nastaví automaticky.

3. Zabezpečení – pro MySQL doporučuji spustit sudo mysql_secure_installation, kde nastavíš heslo pro root uživatele a další bezpečnostní nastavení. U PostgreSQL budeš potřebovat připojit se jako uživatel postgres pomocí sudo -i -u postgres a pak použít příkazy pro vytvoření uživatelů a databází.

4. Připojení k databázi – pro MySQL použiješ mysql -u root -p, kde zadáš heslo. U PostgreSQL pak psql -U postgres a opět zadáš heslo, pokud jsi ho nastavil.

5. Nastavení – můžeš chtít změnit nějaké konfigurační soubory podle toho, jak chceš databázi používat (např. povolit vzdálené připojení). To záleží na tvých potřebách.

Co se týče umístění databáze, pokud máš malou webovku a nevytěžuješ server, můžeš mít oboje na stejném serveru. Když ale plánuješ růst nebo máš větší zátěž, je lepší oddělit databázi na jiný server.

Co se týká výběru mezi MySQL a PostgreSQL – pro začátečníka bych doporučil MySQL, je víc dokumentace a komunitní podpory. PostgreSQL je skvělej na složitější dotazy a funkce, ale může být trochu náročnější na naučení.

Takže hodně štěstí a neboj se experimentovat!

239 slov
2.4 minut čtení
10. 9. 2024
Kateřina Řezníková

Takže, pokud chceš nainstalovat databázi na Ubuntu, je to celkem easy. Pro MySQL nebo PostgreSQL to jde přes terminál, žádný stahování balíčků ručně. Otevři si terminál a použij tyto příkazy:

Pro MySQL:

1. sudo apt update - aktualizuješ seznam balíčků.
  2. sudo apt install mysql-server - nainstaluješ MySQL.
  3. Pak spustíš sudo mysql_secure_installation a projdeš si nastavením - nastavíš heslo, vymažeš anonymní účty atd.

Pro PostgreSQL:

1. Opět sudo apt update.
  2. sudo apt install postgresql postgresql-contrib - nainstaluješ PostgreSQL.
  3. Potom se můžeš přihlásit pomocí sudo -i -u postgres a pak psql pro vstup do databáze.

Je dobrý mít databázi na stejným serveru jako webovku, ale jak rosteš, může být lepší je oddělit kvůli výkonu a bezpečnosti. Co se týče výběru mezi MySQL a PostgreSQL, obě jsou super, ale PostgreSQL je víc robustní a má lepší podporu pro složitější dotazy, takže pokud plánuješ něco víc pokročilého, jdi do něj. Jinak pro začátečníka je MySQL taky v pohodě.

Po instalaci se ujisti, že databázi spouštíš při startu serveru (to je defaultně nastaveno). K databázi se pak připojíš buď přes terminál nebo nějaký GUI jako phpMyAdmin pro MySQL nebo pgAdmin pro PostgreSQL. Tak to by mělo být všechnu info, co potřebuješ.

192 slov
1.9 minut čtení
7. 9. 2023
Karel Hácha

Takže, pokud chceš nainstalovat MySQL nebo PostgreSQL na Ubuntu, je to celkem jednoduchý proces. Můžeš to udělat přes terminál, což je v pohodě. Tady je pár kroků, co bys měl udělat:

1. Otevři terminál – buď se přihlaš do serveru, nebo otevři místní terminál.
  2. Aktualizuj balíčky – zadej sudo apt update a pak sudo apt upgrade, aby ses ujistil, že máš všechny poslední verze.
  3. Nainstaluj databázi – pro MySQL použij sudo apt install mysql-server, pro PostgreSQL zadej sudo apt install postgresql postgresql-contrib.
  4. Zkontroluj službu – po instalaci se ujisti, že běží. Můžeš použít sudo systemctl status mysql nebo sudo systemctl status postgresql.
  5. Nastav databázi – pro MySQL spusť sudo mysql_secure_installation, kde nastavíš heslo a další nastavení.

Připojit se k databázi můžeš přímo v terminálu pomocí mysql -u root -p pro MySQL nebo sudo -u postgres psql pro PostgreSQL.

Pokud jde o umístění databáze, obvykle je lepší mít ji na stejném serveru pro menší latenci, ale pokud plánuješ větší zátěž nebo bezpečnostní důvody, můžeš ji oddělit na jiný server.

Co se týče výběru mezi MySQL a PostgreSQL, obě jsou dobré. MySQL je jednoduchá a dost rozšířená, takže pro začátečníka asi lepší. PostgreSQL má víc funkcí a je silnější na složitější dotazy.

Držím palce s instalací!

200 slov
2 minut čtení
18. 8. 2023
Martina Eliášová
Serverovny.cz/Články/Open-source technologie
Jak správně implementovat open-source databáze do vaší serverové infrastrukturyPraktický průvodce výběrem a nasazením open-source databází, jako jsou MySQL a PostgreSQL, pro efektivní správu dat.
1000 slov
10 minut čtení
15. 4. 2023
Bc. Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky