Jak nainstalovat open-source databázi na server?
Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně instalace open-source databáze na můj server. Mám server s nějakým Linuxem, konkrétně Ubuntu, a chtěl bych si tam nainstalovat databázi, třeba MySQL nebo PostgreSQL, ale vůbec nevím, kde začít. Nikdy jsem to předtím nedělal a mám strach, že něco pokazím. Jaké jsou vlastně první kroky? Mám si stáhnout nějaký instalační balíček, nebo to jde přes terminál? Můžete mi poradit, jaké příkazy použít a co všechno musím udělat po instalaci, abych mohl databázi používat? A je potřeba udělat nějaké nastavení, aby databáze správně fungovala? Jak se pak připojím k databázi, když ji budu mít nainstalovanou? Sice jsem četl pár článků na internetu, ale stejně mi to přijde dost zmatené a nerad bych na něco zapomněl. Napadlo mě také, jestli je lepší mít databázi na stejném serveru jako webovku, nebo ji radši oddělit? Co si o tom myslíte? A poslední věc - je nějaký rozdíl mezi těmi databázemi, co byste doporučili pro začátečníka? Díky moc za jakoukoli pomoc!