Serverovny.cz/Fórum/Jak mohu sledovat zatížení CPU na mém Linuxovém serveru?

Jak mohu sledovat zatížení CPU na mém Linuxovém serveru?

Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem mohu efektivně sledovat zatížení CPU na mém Linuxovém serveru. V poslední době mám pocit, že server občas zpomaluje a rád bych měl přehled o tom, jak moc je procesor vytížený. Myslím, že by to mohlo pomoci odhalit případné problémy nebo úzká místa v výkonu. Je nějaký jednoduchý způsob, jak to udělat bez nutnosti instalace složitých nástrojů? Zkoušel jsem hledat přímo v terminálu, ale nejsem si jistý, co všechno bych měl použít. Slyšel jsem něco o příkazech jako "top" nebo "htop", ale nevím přesně, jak fungují a co všechno mi mohou ukázat. Mám také obavy z toho, že když spustím nějaké monitorovací nástroje, mohlo by to ovlivnit výkon serveru ještě víc. Jaké další příkazy nebo metody doporučujete pro sledování výkonu CPU? A je dobré na to mít nějaké nastavení po dobu delší než jen krátký okamžik? Budu vděčný za jakékoli tipy nebo odkazy na tutoriály, které by mi mohly pomoci lépe pochopit, jak sledovat zatížení CPU a zjistit, co se vlastně děje na mém serveru. Děkuji!

171 slov
1.7 minut čtení
24. 2. 2024
Vladimíra Kopecká

K monitorování zatížení CPU na Linuxovém serveru máš několik jednoduchých možností. Základní příkaz, který můžeš použít, je 'top'. Ten ti ukáže aktuální procesy běžící na serveru a kolik CPU každý z nich využívá. Stačí otevřít terminál a napsat 'top', pak uvidíš seznam procesů se sloupcem pro využití CPU. Můžeš to klidně nechat běžet a sledovat, co se děje.

Pokud chceš něco víc přehledného, zkus 'htop', což je vlastně vylepšená verze top. Měl by být předinstalovaný na většině distribucí, ale pokud ne, můžeš ho nainstalovat. Htop ti umožní snadno vidět zatížení CPU v reálném čase a taky s ním můžeš jednoduše manipulovat s procesy.

Dalším užitečným příkazem je 'mpstat', který ti ukáže statistiky CPU za určité časové intervaly, což se hodí, když chceš sledovat výkon po delší dobu. Můžeš ho spustit třeba jako 'mpstat 1' a on ti každou sekundu dá nový výstup.

Pokud se bojíš, že by monitorovací nástroje mohly ovlivnit výkon serveru, většina z nich je dost lehká a neměla by způsobit žádné zásadní problémy. Určitě doporučuji sledovat CPU i delší dobu, aby ses dostal k nějakým vzorcům v zatížení.

Zkus tyto příkazy a uvidíš, co ti to ukáže. Je to super způsob, jak zjistit, co se na serveru děje.

197 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
Markéta Pavlíková

Sledování zatížení CPU na Linuxovém serveru je docela jednoduché. Nejprve zkus "top" – to je základní příkaz, který ti ukáže běžící procesy a jejich využití CPU v reálném čase. Pokud chceš mít trochu lepší přehled, můžeš nainstalovat "htop" (pokud ho tam nemáš už) – to je víc user-friendly verze topu a ukazuje víc informací hezky barevně. Můžeš tam snadno vidět, jaké procesy žerou nejvíc výkonu.

Další možností je použít "mpstat" z balíčku sysstat, což ti ukáže využití CPU za delší časové období. Pokud chceš sledovat zatížení přes skripty nebo pravidelně, můžeš používat také "sar" nebo "vmstat". Tyhle nástroje jsou fajn na dlouhodobější monitoring.

Jo a neboj se, když tyhle nástroje spustíš, většinou nezpůsobují nějaký velký vliv na výkon serveru. Můžeš klidně spustit i vícekrát za den a sledovat trendy. Takže pokud ti server občas zpomaluje, sleduj to a uvidíš, jestli na něco přijdeš. Je dobré mít nějaký log nebo výstupy, abys mohl porovnávat různé časy, když byl server pomalejší.

158 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Lenka Švandová
Serverovny.cz/Články/Linuxové servery
Monitorování výkonu Linuxového serveru: Jak správně sledovat a vyhodnocovatNávod na efektivní monitorování výkonu Linuxových serverů; jaké metriky sledovat a jaké nástroje použít pro získání cenných informací o stavu serveru.
1000 slov
10 minut čtení
3. 8. 2023
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky