Jak mohu sledovat zatížení CPU na mém Linuxovém serveru?
Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem mohu efektivně sledovat zatížení CPU na mém Linuxovém serveru. V poslední době mám pocit, že server občas zpomaluje a rád bych měl přehled o tom, jak moc je procesor vytížený. Myslím, že by to mohlo pomoci odhalit případné problémy nebo úzká místa v výkonu. Je nějaký jednoduchý způsob, jak to udělat bez nutnosti instalace složitých nástrojů? Zkoušel jsem hledat přímo v terminálu, ale nejsem si jistý, co všechno bych měl použít. Slyšel jsem něco o příkazech jako "top" nebo "htop", ale nevím přesně, jak fungují a co všechno mi mohou ukázat. Mám také obavy z toho, že když spustím nějaké monitorovací nástroje, mohlo by to ovlivnit výkon serveru ještě víc. Jaké další příkazy nebo metody doporučujete pro sledování výkonu CPU? A je dobré na to mít nějaké nastavení po dobu delší než jen krátký okamžik? Budu vděčný za jakékoli tipy nebo odkazy na tutoriály, které by mi mohly pomoci lépe pochopit, jak sledovat zatížení CPU a zjistit, co se vlastně děje na mém serveru. Děkuji!