Co dělat, když mi někdo hacknul HTTP server?
Nedávno jsem zjistil, že můj HTTP server byl napaden a to mě dost vyděsilo. Nikdy jsem si nemyslel, že se mi něco takového stane. Mám na serveru uloženy důležité soubory a data, které bych nerad ztratil. Takže teď přemýšlím, co všechno bych měl udělat, abych situaci zvládl co nejlépe. Nejspíš bych měl nejdřív zjistit, jakým způsobem k tomu útoku došlo. Ale kde začít? Mám kontrolovat logy přístupů? A co když tam nic nenajdu? Jak se vlastně zjistí, jestli byl server hacknutý nebo jestli je to jen nějaká chyba? Slyšel jsem o různých nástrojích a metodách, které by mohly pomoct, ale nevím, jestli bych je měl použít sám nebo raději zavolat odborníka. Mám také obavy o bezpečnost dat a o to, co všechno útočníci mohli udělat. Je dobré okamžitě měnit hesla a klíče pro přístup? A co zálohy? Jak je mám udělat bezpečně? Měl bych obnovit server na předchozí verzi nebo lépe zvolit kompletní reinstalaci? Zkrátka mám plnou hlavu otázek. Jakými kroky se řídit, abych dal svůj server zase do pořádku a předešel dalším útokům? Co byste mi doporučili udělat jako první?