Serverovny.cz/Fórum/Jak získat a nainstalovat certifikát?

Jak získat a nainstalovat certifikát?

Potřebuju certifikát, ale vůbec nevím, jak se k tomu dostat. Mám na mysli SSL certifikát pro webové stránky, protože chci zabezpečit přenos dat a zvýšit důvěryhodnost mého webu. Slyšel jsem, že existují různé typy certifikátů, jako jsou DV, OV a EV, ale nevím, který z nich je pro mě nejlepší. Jaký je tedy rozdíl mezi těmito certifikáty? A kde je vlastně sehnat? Myslím, že bych mohl zkusit nějakého poskytovatele, ale odkud začít? Je lepší jít s nějakou známou značkou, nebo mohu najít levnější alternativy? Co třeba Let's Encrypt, je to dobrá volba nebo to má nějaké háčky?

Když už získám certifikát, co musím udělat dál? Jak se to vlastně instaluje na server? Je to složité? Musím mít nějaké speciální znalosti nebo nástroje? A co když používám hostingovou službu, poskytne mi oni nějakou pomoc s instalací? Jaké kroky musím udělat po instalaci certifikátu? Je potřeba ještě něco konfigurovat na serveru nebo v aplikaci? Jak dlouho trvá celý proces od žádosti o certifikát až po jeho plné funkční nasazení?

Moc by mi pomohlo, kdyby mi někdo poradil s těmito kroky a možná i sdílel nějaké zkušenosti. Děkuji!

183 slov
1.8 minut čtení
3. 10. 2024
Renata Jonášová

Takže, pokud chceš SSL certifikát, máš pár možností. DV certifikát je asi nejjednodušší a nejlevnější, ověřuje jen doménu, takže ideální pro začátečníky. OV certifikát ověřuje firmu a vypadá profesionálněji, ale je dražší a proces trvá déle. EV certifikát je pak ten nejprestižnější, ale taky nejdražší a vyžaduje spoustu dokumentů. Takže vybírej podle toho, co potřebuješ.

Pokud jde o to, kde certifikát sehnat, můžeš zkusit známé firmy jako GoDaddy nebo DigiCert, ale i levnější poskytovatele jako Namecheap. Let's Encrypt je skvělá volba, protože je zdarma a automatizovaná, ale musíš si dávat pozor na obnovování, protože platnost je jen 90 dní.

Instalace certifikátu na server závisí na tom, co používáš. Když máš hostingovou službu, většina z nich má nějakou automatickou instalaci nebo dobrý návod. Někdy stačí jen pár kliknutí. Pokud to děláš ručně, potřebuješ mít přístup k serverovým souborům a trochu se s tím pohraješ. Po instalaci je dobré zkontrolovat nastavení HTTPS a přesměrování z HTTP.

Celkově to může trvat pár hodin, pokud všechno půjde hladce. Ale počítej s tím, že můžeš narazit na nějaké problémy. Takže klidně se ptej, když něco nebude jasný!

179 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Filip Řezáč

K certifikátu se dostaneš celkem jednoduše. Pokud chceš SSL certifikát, nejdřív si ujasni, jaký typ potřebuješ. DV (Domain Validation) je základní, stačí ti pro šifrování a je rychlý na získání. OV (Organization Validation) je o něco složitější a ukazuje, že jsi legit firma, zatímco EV (Extended Validation) je nejprestižnější a dostaneš zelený pruh v adresním řádku, ale je náročnější na získání a dražší.

Pokud jsi začátečník, doporučuji zkusit Let's Encrypt. Je to zdarma a většina hostingů s tím nabízí automatizovanou instalaci. Nicméně nečekej od toho zázraky – obnova certifikátu každé 3 měsíce není ideální pro někoho, kdo to nechce řešit.

Jakmile máš certifikát, pokud máš hosting, většina poskytovatelů ti s instalací pomůže. Obvykle jdeš do nastavení domény a najdeš možnost přidat certifikát. Po instalaci se ujisti, že přesměrováváš HTTP na HTTPS. Tím zajistíš, že návštěvníci tvého webu budou vždy na zabezpečené stránce.

Celkově proces od žádosti po plné nasazení může zabrat pár hodin až dní, záleží na tom, jak jsi rychlý a jakou máš technickou podporu. Držím palce!

165 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Libor Hroch
Serverovny.cz/Články/HTTP a HTTPS servery
Přechod z HTTP na HTTPS: Kdy a jak migrovat webové stránkyPodrobný návod na migraci webu z HTTP na HTTPS, včetně časového rámce a potřebných kroků pro hladký přechod.
1000 slov
10 minut čtení
26. 7. 2020
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky