Serverovny.cz/Fórum/Jak měřit výkon serveru bez složitých nástrojů?

Jak měřit výkon serveru bez složitých nástrojů?

Zajímalo by mě, jak se dá měřit výkon serveru, aniž bych musel instalovat nějaké složité a drahé nástroje. Vím, že existují různé aplikace a programy, které to dělají, ale já hledám něco jednoduššího. Mám na mysli metody, které bych zvládl sám, třeba pomocí příkazového řádku nebo něčeho podobného. Rád bych věděl, co přesně bych měl sledovat, aby mi to dalo nějaký smysluplný obraz o tom, jak server funguje. Například, jak zjistit zátěž CPU nebo paměti, jestli je vše v pořádku se síťovým připojením nebo diskem. Je nějaký jednoduchý způsob, jak zjistit tyto informace? Nebo jestli existují nějaké skripty, které už někdo napsal a já bych je mohl použít? Hlavně bych chtěl mít jistotu, že to bude fungovat na různých operačních systémech jako Linux nebo Windows. Jaké máte zkušenosti s měřením výkonu serveru a co doporučujete? Díky za jakoukoliv radu!

139 slov
1.4 minut čtení
28. 1. 2021
Romana Koudelková

Jo, měřit výkon serveru bez složitých nástrojů jde docela snadno. Na Linuxu můžeš použít příkaz "top" nebo "htop" (pokud je nainstalovaný). Ty ti ukážou zatížení CPU, paměti a procesy, který běží. Další užitečný příkaz je "vmstat", ten ti řekne o paměti a zátěži CPU v reálném čase.

Když chceš sledovat disk, tak "iostat" z balíčku sysstat ti ukáže, jak moc se disk využívá. A na síťové připojení můžeš použít "iftop" nebo "nload", to ti pěkně ukáže aktuální vytížení sítě.

Na Windows je to taky jednoduchý – otevři správce úloh (Ctrl + Shift + Esc) a podívej se na záložku „Výkon“. Tam uvidíš CPU, pamět, disk i síť. Případně příkaz "perfmon" ti dovolí sledovat různé metriky víc do hloubky.

Pokud chceš něco automatizovat, můžeš napsat jednoduchý skript v bash nebo PowerShellu, co to všechno posbírá a vypíše. Například sleduj CPU a paměť v Linuxu:

#!/bin/bash while true; do echo "$(date): $(top -bn1 | grep 'Cpu(s)')" echo "$(date): $(free -m)" sleep 5 done

To je jen základ, ale dá ti to dobrý pohled na výkon serveru. Pokud chceš něco víc pokročilého a vizuálního, tak pak můžeš zkoušet nějaké webové aplikace jako Grafana s Prometheus, ale to už je složitější. Takže začni s těma jednoduchýma příkazama a uvidíš.

205 slov
2.1 minut čtení
19. 1. 2025
Richard Prchal

Měření výkonu serveru bez složitých nástrojů jde celkem snadno. Pokud máš Linux, můžeš použít příkazy jako top nebo htop pro sledování CPU a paměti. Stačí je spustit v terminálu a hned vidíš zátěž procesoru, využití paměti a běžící procesy. Pro diskový výkon je fajn použít iostat (součást balíčku sysstat), ten ti ukáže, jak si disky vedou, třeba co se týče latence a přenosu dat.

Na Windows můžeš vyzkoušet Task Manager, tam najdeš základní info o CPU, RAM a síťovém připojení. Pro podrobnější analýzu je dobrý Resource Monitor.

Pokud jde o síť, můžeš použít příkaz ping pro testování latence a traceroute pro zjištění cesty k serveru. Na Linuxu je to traceroute, na Windows tracert.

Jinak existují jednoduché skripty, co už lidi napsali, třeba v Pythonu nebo Bash, které ti mohou pomoct automatizovat některé kontroly. Takhle uděláš rychlý audit výkonu serveru bez nutnosti instalovat cokoliv složitého.

142 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Michal Vaněk
Serverovny.cz/Články/Agregace monitoringu
Centrální monitoring serverů: Které metriky jsou klíčové pro výkon a dostupnost?Zjistěte, jaké klíčové metriky monitorovat pro optimalizaci výkonu a dostupnosti serverů. Přečtěte si více o důležitosti centrálního monitoringu serve...
1000 slov
10 minut čtení
23. 12. 2020
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky