Proč je důležité mít nastavené indexy na databázovém serveru?
Když se bavíme o databázových serverech, často narazíme na termín indexy, ale proč jsou vlastně tak důležité? Co přesně indexy dělají a jak ovlivňují výkon našich databází? Je to snadné chápat, ale přesto jsem si nebyl jistý, jestli tomu rozumím úplně. Vím, že bez indexů může být vyhledávání v databázi strašně pomalé, ale co to přesně znamená pro každodenní provoz a jak se to projevuje v reálném světě? Jaké jsou nejlepší praktiky pro jejich nastavování? Měl bych se zaměřit na konkrétní typy indexů nebo je lepší mít obecné indexy na všech sloupcích? A co když mám velké množství dat – mělo by to nějaký vliv na to, jak indexy fungují? Vlastně, co se stane, když indexy nebudou správně nastavené nebo je vůbec nebudu mít? Zpomalí se tím celý systém nebo jen některé dotazy? Navíc slyšel jsem, že příliš mnoho indexů může také způsobit problémy. Jak najít ten správný balans? Rád bych znal názory ostatních – jaké máte zkušenosti s nastavením indexů a co byste doporučili někomu, kdo s tím začíná?