Co se vyplatí víc, fyzický server nebo cloudový server z pohledu energetické náročnosti?
Zajímalo mě, co vlastně vychází lépe, když se podíváme na energetickou náročnost mezi fyzickými servery a cloudovými servery. V poslední době se hodně mluví o tom, jak je cloudová infrastruktura efektivní, ale já mám pocit, že jsem slyšel i o negativních stránkách, jako je vysoká spotřeba energie spojená s datovými centry. Na druhou stranu, pokud máte fyzický server u sebe v kanceláři nebo doma, tak si říkám, že tam je to také dost náročné na energii, nejenom na provoz ale i na chlazení. Jak to vlastně funguje? Je to tak, že cloudové služby díky větší koncentraci serverů dokážou být energeticky efektivnější nebo je to mýtus? A co třeba možnosti optimalizace u fyzických serverů, nemohou se nějak vylepšit? Neberte to jako odbornou debatu, spíš mě zajímají vaše zkušenosti a názory. Co byste doporučili malým firmám nebo jednotlivcům, kteří zvažují investici do serverové infrastruktury? Je lepší investovat do vlastního fyzického serveru nebo přejít na cloudovou službu? A jaký má vliv na celkovou energetickou stopu volba mezi těmito dvěma možnostmi? Díky za jakékoliv postřehy!