Serverovny.cz/Fórum/Má smysl přejít na obnovitelné zdroje energie pro server?

Má smysl přejít na obnovitelné zdroje energie pro server?

Zajímá mě, jestli se vyplatí přejít na obnovitelné zdroje energie pro provoz mého serveru. Už nějakou dobu uvažuji o tom, že bych mohl snížit náklady a zároveň přispět k ochraně životního prostředí. V poslední době dost často slýchám o solárních panelech a větrných turbínách. Mám pocit, že by to mohlo být dobré řešení, ale nejsem si jistý, jestli je to v praxi proveditelné a zda se mi to finančně vrátí. Jaké jsou vlastně náklady na instalaci takových systémů? A co třeba údržba? Nechci do toho investovat hromadu peněz, když pak třeba zjistím, že mi to nepokryje všechny energetické potřeby serveru. Navíc mě zajímá, jak je to s dotacemi nebo různými výhodami pro firmy, které využívají obnovitelné zdroje. Myslíte si, že by mi to mohlo přinést dlouhodobé úspory? Máte někdo zkušenosti s tímto přechodem? Jak jste byli spokojení s výkonem a spolehlivostí? Byl bych rád za jakoukoli radu nebo tipy, co všechno vzít v úvahu před přechodem na obnovitelné zdroje energie pro můj server.

163 slov
1.6 minut čtení
25. 3. 2024
Luboš Brabec

Jasně, má to smysl přejít na obnovitelné zdroje. Solární panely a větrné turbíny jsou teď dost populární a mnozí si je chválí. Co se týče nákladů, tak investice do solárních panelů může být dost vysoká, ale v dlouhodobém horizontu by to mohlo ušetřit peníze na elektřině. Údržba solárních panelů je většinou minimální, stačí je občas umýt a zkontrolovat. Větrné turbíny už jsou složitější a potřebují víc péče. Zjisti si, jaké máš možnosti dotací, spousta států na to dává nějaké příspěvky pro firmy. Určitě bych doporučil udělat si kalkulaci, kolik energie tvůj server potřebuje a kolik bys mohl vyrobit. Mně to třeba pomohlo snížit náklady a ještě se cítím líp, že dělám něco pro planetu. Zkušenosti s výkonem bývají dobré, ale záleží na lokalitě a dostupnosti slunce nebo větru. Takže fakt popřemýšlej, jestli je to pro tebe reálný. Akorát buď připravený na to, že návratnost investice může trvat pár let.

149 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Petr Brabec

Přechod na obnovitelné zdroje pro server se může vyplatit, ale záleží na několika faktorech. Pokud máš možnost třeba solární panely, tak to může být super. Počítej ale s tím, že počáteční investice bude dost vysoká. Instalace solárního systému může stát od pár desítek tisíc korun nahoru, a údržba taky něco stojí, ale většinou to není nic hrozného.

Důležité je zjistit, kolik energie tvůj server skutečně potřebuje. Solární panely jsou fajn, ale v zimě nebo při špatným počasí nemusí pokrýt všechnu spotřebu. Větrné turbíny můžou být další možností, ale spíš na místech s vhodnými podmínkami.

Jinak se určitě podívej na dotace a pobídky, co jsou k dispozici pro firmy využívající OZE. Můžeš tím ušetřit dost peněz na začátku a zpravidla to i zkrátí návratnost investice.

Mnoho lidí říká, že dlouhodobé úspory jsou reálné, pokud se do toho pustíš s rozmyslem. Záleží ale na tom, jak velký server máš a kolik energie skutečně potřebuješ. Důležité je mít i dobrý plán a třeba i odborníka na tyhle věci, aby ti poradil co nejlíp.

168 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Vlastimil Řezáč
Serverovny.cz/Články/Energetická efektivita
Investice do obnovitelných zdrojů energie pro serverovny: Jak se to vyplatí?V tomto článku se podíváme na dlouhodobé výhody integrace obnovitelných zdrojů energie do serverových center a jak to ovlivňuje celkovou spotřebu.
1000 slov
10 minut čtení
11. 1. 2023
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky