Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když server pořád laguje a má vysokou latenci?

Co dělat, když server pořád laguje a má vysokou latenci?

Mám takový problém se svým serverem, který neustále laguje a má dost vysokou latenci. Je to fakt frustrující, protože se snažím provozovat online hru a když hráči zažívají zpoždění, tak to ovlivňuje celou hru a jejich zážitek. Zkoušel jsem restartovat server, ale to nepomohlo. Přemýšlel jsem o tom, jestli je problém na mé straně, nebo jestli je to něco s poskytovatelem. Mám nějaké podezření, že by to mohlo být způsobeno špatným připojením k internetu nebo slabým hardwarem. Co si myslíte? Mohlo by pomoci zvýšit výkon serveru nebo přejít na jiný hosting? A co latence? Jak ji mohu snížit? Je lepší mít server blíž k uživatelům, nebo záleží na něčem jiném? Zkoušel jsem se podívat na využití CPU a paměti, ale nic se nezdálo být přetížené. Může mít vliv i software, který používám, nebo jsou nějaké specifické nastavení v síťovém vybavení, které by mohly pomoci? Fakt nevím, co dál zkoušet. Všechny tipy by byly moc vítané.

155 slov
1.6 minut čtení
31. 12. 2023
Matěj Tichý
Matěj Tichý

Zdravím, tohle může mít víc příčin. Pokud už jsi zrestartoval server a CPU i paměť nejsou přetížené, zkus se zaměřit na síť. Vysoká latence může být způsobená špatným internetovým připojením nebo problémy s routerem. Ověř, jestli nemáš nějaký bottleneck na síti, třeba starý router nebo špatné kabely. Můžeš taky udělat testy rychlosti a pingnout server z různých míst.

Pokud jde o hosting, někdy je lepší mít server blíž k hráčům, aby se snížila latence. Zkus se podívat po hostingových službách, které mají servery ve tvém regionu. A co software? Pokud používáš nějaké pluginy nebo modifikace, ty můžou taky zpomalovat výkon. Zkontroluj je a zvaž vypnout ty, co nejsou nutné.

Je dobrý mít aktuální verzi serverového softwaru a optimalizovaný konfiguraci. Někdy i malá změna v nastavení může udělat velký rozdíl. Takže to chce zkoušet a testovat, co zabere.

136 slov
1.4 minut čtení
16. 1. 2025
Jiří Fiala
Jiří Fiala

Když server laguje a má vysokou latenci, můžeš zkusit pár věcí. Za prvé, podívej se na připojení k internetu – pokud máš slabý upload, tak to bude problém. Zkus pingnout server a zjistit, jaká je odezva. Další věc, co můžeš udělat, je zkontrolovat nastavení firewallu nebo směrovače, jestli něco neblokuje provoz. Zvážit změnu na lepší hosting nebo server blíž k uživatelům je taky dobrý nápad, protože menší vzdálenost obvykle znamená nižší latenci.

Pak se zaměř na optimalizaci softwaru. Můžeš mít nějaké pluginy nebo modifikace, které zatěžují server víc než je potřeba. Zkus je omezit nebo odstranit a podívej se na logy, jestli tam nejsou nějaké chyby. Nepodceňuj ani výkon hardwaru – pokud používáš zastaralý server, možná už na to nestačí. A nakonec pravidelně aktualizuj software a ovladače; staré verze můžou způsobovat problémy s výkonem.

135 slov
1.4 minut čtení
26. 1. 2025
Karel Hácha
Karel Hácha