Jak nastavit firewall pro ochranu serveru?
Potřeboval bych poradit, jak správně nastavit firewall na mém serveru, abych ochránil všechna data a služby. Mám pocit, že znalosti o této problematice nejsou úplně moje silná stránka a rád bych se dozvěděl více o tom, co všechno bych měl vzít v úvahu. Jaké jsou nejlepší praktiky pro konfiguraci firewallu? Je lepší používat některé specifické filtry nebo pravidla, nebo by bylo rozumné využít standardní nastavení? Co byste doporučili pro ochranu před útoky zvenčí? Jak mám správně nastavit pravidla pro příchozí a odchozí provoz? Mám také otázku ohledně toho, jak řešit situace, kdy je potřeba povolit přístup k určitému portu nebo službě, ale zároveň si udržet vysokou úroveň zabezpečení. Jakým způsobem mohu monitorovat aktivitu firewallu, abych zjistil, jestli vše funguje tak, jak má? A co když zjistím nějakou podezřelou aktivitu? Co mám dělat potom? Bude stačit přizpůsobit nastavení tak, aby blokovalo určité IP adresy, nebo je lepší udělat něco jiného? Opravdu bych ocenil jakékoli tipy a rady, protože se mi zdá, že toto téma je pro mě trochu složitější. Jakou platformu pro firewall doporučujete, pokud mám server na Linuxu? Je něco specifického, co bych měl sledovat při nastavování firewallu na Windows serveru? Děkuji všem za případnou pomoc!