Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit firewall pro ochranu serveru?

Jak nastavit firewall pro ochranu serveru?

Potřeboval bych poradit, jak správně nastavit firewall na mém serveru, abych ochránil všechna data a služby. Mám pocit, že znalosti o této problematice nejsou úplně moje silná stránka a rád bych se dozvěděl více o tom, co všechno bych měl vzít v úvahu. Jaké jsou nejlepší praktiky pro konfiguraci firewallu? Je lepší používat některé specifické filtry nebo pravidla, nebo by bylo rozumné využít standardní nastavení? Co byste doporučili pro ochranu před útoky zvenčí? Jak mám správně nastavit pravidla pro příchozí a odchozí provoz? Mám také otázku ohledně toho, jak řešit situace, kdy je potřeba povolit přístup k určitému portu nebo službě, ale zároveň si udržet vysokou úroveň zabezpečení. Jakým způsobem mohu monitorovat aktivitu firewallu, abych zjistil, jestli vše funguje tak, jak má? A co když zjistím nějakou podezřelou aktivitu? Co mám dělat potom? Bude stačit přizpůsobit nastavení tak, aby blokovalo určité IP adresy, nebo je lepší udělat něco jiného? Opravdu bych ocenil jakékoli tipy a rady, protože se mi zdá, že toto téma je pro mě trochu složitější. Jakou platformu pro firewall doporučujete, pokud mám server na Linuxu? Je něco specifického, co bych měl sledovat při nastavování firewallu na Windows serveru? Děkuji všem za případnou pomoc!

196 slov
2 minut čtení
31. 7. 2023
Patrik Kuchař

Nastavení firewallu je docela klíčový krok pro ochranu serveru. Doporučuji začít s nastavením pravidel pro příchozí a odchozí provoz. Obecně platí, že je lepší mít výchozí politiku "deny all" a pak povolovat jen to, co opravdu potřebuješ. Například, pokud provozuješ webový server, povol port 80 (HTTP) a 443 (HTTPS). Zbytek by měl být blokovaný.

Pokud potřebuješ povolit přístup k určitému portu, snaž se omezit přístup jen na konkrétní IP adresy, pokud je to možné. Tak snížíš riziko útoků zvenčí. Monitorování aktivit firewallu je taky důležité. Můžeš použít různé nástroje jako fail2ban nebo iptables s logovacími pravidly na Linuxu, abys viděl, co se děje a případně reagoval.

Když zjistíš podezřelou aktivitu, můžeš začít tím, že zablokuješ konkrétní IP adresy a případně se podívat na logy, co se přesně dělo. Je dobrý mít pravidelně aktualizovaný seznam známých škodlivých IP adres. A co se týče platformy, tak na Linuxu doporučuji iptables nebo firewalld, ty jsou dostatečně silné a flexibilní.

Na Windows serveru zase můžeš použít Windows Firewall, je to docela intuitivní. Sleduj taky event logy pro případné varování o neobvyklých aktivitách. Drž si to jednoduchý, ale nezapomeň pravidelně kontrolovat a aktualizovat nastavení.

186 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Tereza Tvrdíková

Nastavení firewallu je fakt důležitý krok, jak ochránit server. Obecně platí, že bys měl mít všechno defaultně zablokovaný a povolit jen to, co opravdu potřebuješ. Použij pravidlo "deny all" pro příchozí a odchozí provoz a pak postupně povoluj jednotlivý porty jako HTTP (80), HTTPS (443), SSH (22) apod. Když potřebuješ povolit přístup k nějakýmu portu pro konkrétní službu, dej si pozor, aby to bylo co nejvíc specifický – třeba povolit jen určité IP adresy, pokud je to možný.

Pro monitorování aktivit můžeš použít logy firewallu, některé platformy mají i grafické rozhraní na sledování. Když zjistíš podezřelou aktivitu, tak prvním krokem může být blokovat tu konkrétní IP adresu, ale měl bys taky zkoumat, co se vlastně děje – třeba prověřit logy nebo spustit skenování zranitelností na serveru.

Na Linuxu máš možnost použít iptables nebo UFW pro jednodušší nastavení. Na Windows serveru je to obvykle Windows Firewall, kde můžeš nastavit pravidla přes GUI nebo PowerShell.

Nezapomeň pravidelně aktualizovat pravidla a sledovat novinky o bezpečnosti, protože hrozby se neustále vyvíjejí. Takže klidně si udělej čas na učení a experimentování s nastavením. Držím palce!

177 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Dana Vaníčková
Serverovny.cz/Články/Správa serverů
Bezpečnostní hrozby v serverovém prostředí: Jak efektivně chránit servery před útoky?Objevte praktické rady a strategie pro ochranu serverů před kybernetickými hrozbami v dnešním digitálním světě.
1000 slov
10 minut čtení
17. 8. 2022
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky