Serverovny.cz/Fórum/Jak správně nastavit VLAN, aby servery nebyly viditelné navzájem?

Jak správně nastavit VLAN, aby servery nebyly viditelné navzájem?

Mám takový problém ohledně konfigurace VLAN v naší serverovně a rád bych se zeptal, jak na to. Potřebuji mít několik serverů, které by měly být na různých VLAN, ale chci zajistit, aby se navzájem neviděly. Mám pochybnosti o tom, jak správně nastavit VLANy, aby se minimalizovaly jakékoliv interakce mezi nimi. Uvažoval jsem nad tím, jestli mám použít nějaké specifické přepínače nebo routery, nebo jestli je potřeba nastavit nějaká pravidla v firewallu. Myslím, že by mi pomohlo vědět, jaký typ izolace je nejlepší pro servery, které běží na různých VLAN a co všechno je třeba vzít v úvahu při jejich konfiguraci. Taktéž bych rád věděl, zda existují nějaké specifické protokoly nebo standardy, které bych měl dodržovat, aby byla zajištěna maximální bezpečnost a efektivita. Rád bych se dozvěděl o praktických zkušenostech ostatních administrátorů s podobným nastavením. Jaké máte tipy a rady pro někoho, kdo chce mít bezpečné a dobře oddělené prostředí pro své servery?

152 slov
1.5 minut čtení
4. 2. 2023
Richard Liška

Takže, abys měl servery na různých VLAN a aby se vůbec neviděly, tak musíš udělat pár věcí. První je nastavit každou VLAN na přepínači. Tím to začne. Potom je důležité, abys mezi těma VLANama neměl žádný routing. To znamená, že pokud máš router, musíš nastavit firewall tak, aby blokoval veškerou komunikaci mezi těma VLANama. Když to uděláš, servery se nebudou moci navzájem vidět.

Dále bys měl zvážit použití Access Control Lists (ACL) na switchi nebo routeru – to ti dá víc kontroly nad tím, co může a co nemůže procházet mezi VLANama. Je dobrý mít i firewall na úrovni serverů, takže pokud něco omylem projde přes síť, budeš mít další úroveň ochrany.

Co se týká přepínačů a routerů, tak vybírej ty s dobrou podporou VLAN a bezpečnostních funkcí. Možná zvaž nějaký managed switch, abys měl víc možností. A nezapomeň na pravidelnou kontrolu a aktualizaci konfigurací.

V podstatě platí, čím víc izolace mezi VLANama, tím líp. A taky nezapomeň na monitoring – třeba sledování logů může odhalit nechtěnou komunikaci nebo pokusy o proniknutí. Hodně štěstí s tím všetkým.

174 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Jindřiška Jirásková

Nejlepší způsob, jak zajistit, aby servery na různých VLAN nebyly viditelné navzájem, je použít správnou konfiguraci VLAN a firewallu. Takže první věc, co udělej, je nastavit každou skupinu serverů do své vlastní VLAN. Například, pokud máš servery pro web, databáze a další služby, dej je do oddělených VLAN.

Potom budeš potřebovat router nebo přepínač, který umí VLAN tagging (802.1Q), aby si měl možnost spravovat provoz mezi nimi. V mnoha případech se firewall používá jako „brána“ mezi těmito VLAN. Měl bys nastavit pravidla v firewallu tak, aby blokoval veškerý provoz mezi těmito VLAN. Zajistíš tím maximální izolaci.

Pokud jde o protokoly, ujisti se, že používáš bezpečné metody připojení (např. SSH místo Telnet) a zvaž použití ACL na switchích. To ti pomůže řídit, kdo k čemu má přístup. A nezapomeň pravidelně aktualizovat firmware na zařízeních a mít zálohy konfigurací.

V praxi tohle nastavení funguje dobře a většina administrátorů doporučuje mít jasně definovanou strukturu VLAN s odpovídajícími pravidly v firewallu. Takže jakmile to nastavíš správně, mělo by to běžet hladce.

164 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Marie Valentová
Serverovny.cz/Články/Networking
Jak správně nastavit VLAN pro izolaci serverové komunikacePodrobný návod na efektivní organizaci a správu VLAN v serverovém prostředí pro zajištění bezpečné a efektivní komunikace mezi servery.
1000 slov
10 minut čtení
23. 9. 2022
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky