Serverovny.cz/Fórum/Jak nainstaluju FreeNAS na svůj server?

Jak nainstaluju FreeNAS na svůj server?

Zdravím všechny, potřeboval bych trošku poradit ohledně instalace FreeNAS na můj server. Mám doma starší stroje a rád bych je využil jako úložiště. Slyšel jsem, že FreeNAS je skvělý pro správu dat a že se s ním dají dělat různé věci jako sdílení souborů mezi různými zařízeními, zálohování a tak podobně. Jenže nevím, jak na to. Jak začít s instalací? Je potřeba mít nějaké speciální hardware nebo stačí běžný server, který mám doma? A co všechno musím provést před samotnou instalací? Myslím tím přípravu, jako třeba formátování disku nebo něco jiného? A co se týče bootování, mám to nabootovat z USB flash disku nebo je lepší použít DVD? Co když se mi něco nepovede, existují nějaké možnosti obnovení dat nebo systému? A co nastavení po instalaci? Budu muset konfigurovat nějaké sítě nebo uživatele? Přijde mi to všechno docela složité, tak bych uvítal nějaký podrobný návod nebo tipy od těch, kteří už FreeNAS instalovali. Díky moc za pomoc!

157 slov
1.6 minut čtení
2. 8. 2023
Bohumil Dvořáček

Instalace FreeNAS je vlastně docela jednoduchá, takže se neboj. V prvním kroku si stáhni ISO obraz FreeNAS z jejich oficiálních stránek. Pak si ho musíš přenést na USB flash disk, třeba pomocí Rufus nebo nějakého podobného nástroje, protože z USB je to většinou jednodušší než z DVD. Starší server by měl fungovat, ale ujisti se, že máš dostatek RAM (aspoň 8 GB doporučených).

Před instalací je dobrý mít připravený disk, na který FreeNAS nainstaluješ. Ten disk by měl být prázdný - já doporučuju ho předtím naformátovat, aby tam nebyly žádné staré soubory. Na disku, který chceš mít jako úložiště, se nic neprovádí, ten můžeš nechat jak je. Když to všechno máš hotový, nabootuj server z USB a postupuj podle pokynů na obrazovce.

Pokud by se něco pokazilo, máš možnost obnovit systém ze zálohy, ale nejlepší je mít důležitá data už někde jinde. Po instalaci se ti otevře webové rozhraní, kde si nastavíš sítě, uživatele a další věci jako sdílení souborů. Je dobrý si projít základní nastavení a ujistit se, že všechno chodí jak má.

Když to nedáš napoprvé, neboj se zkoušet znova. Zkušenosti přijdou s praxí!

184 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Anna Tomešová

Nejdřív si stáhni poslední verzi FreeNAS z oficiálních stránek. Budeš potřebovat USB flash disk, na který to nahraješ. Existujou různé programy jako Rufus nebo balenaEtcher, co ti s tím pomůžou. Pak to nabootuj z USB, dostaneš se do instalačního rozhraní, kde si vybereš disky pro FreeNAS a ty, co chceš využít na storage.

Nemusíš mít žádný extra hardware, ale doporučuje se mít aspoň 8 GB RAM a nějaký procesor, co to utáhne. Před instalací je dobrý disky naformátovat, ale instalátor by si s tím měl poradit. Co se týče bootování, USB je praktičtější než DVD, navíc většina novějších serverů bootuje z USB bez problémů.

Když něco nevyjde, obvykle to neovlivní data na ostatních diskách, zálohy jsou důležitý. Po instalaci si budeš muset nastavit síť a uživatele, což je v rozhraní FreeNAS docela intuitivní. Na začátek to chce mít trpělivost a klidně se podívej na nějaké videa nebo fóra, tam najdeš spoustu tipů a rad. Držím palce!

154 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Vojtěch Smola
Serverovny.cz/Články/Open source řešení
Jak vytvořit domácí server s open source softwarem FreeNAS: Krok za krokem návodVytvořte si vlastní domácí server s FreeNAS. Tento článek vás provede instalací a konfigurací, abyste mohli maximálně využít svůj domácí úložný prosto...
1000 slov
10 minut čtení
26. 6. 2023
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky