Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když mi VPN často vypadává?

Co dělat, když mi VPN často vypadává?

Mám takový problém s VPNkou, co používám. Často mi vypadává a já už nevím, co si s tím počít. Někdy se připojím a pak po chvilce se to prostě odpojí. Je to dost frustrující, zvlášť když se snažím pracovat nebo sledovat filmy. Zjistil jsem, že se to děje nejvíc ve večerních hodinách, když je asi víc lidí na internetu, ale i tak mě to štve. Zkoušel jsem restartovat router, ale nic to moc neřeší. Měl jsem také problém s rychlostí než jsem začal používat VPN a teď je to zase horší, protože se mi neustále přerušuje spojení. Přemýšlel jsem o tom, jestli je problém u mého poskytovatele internetového připojení nebo jestli je to vina VPN služby, kterou mám předplacenou. Mohlo by být dobré zkusit jiný server? Nebo nějaké jiné nastavení? Co vlastně ovlivňuje stabilitu VPN? Můžete mi někdo poradit, co všechno bych měl zkontrolovat? Je tu nějaký trik na zajištění lepšího spojení? Děkuji za jakoukoliv radu!

156 slov
1.6 minut čtení
5. 2. 2024
Adam Stehlík

Pokud ti VPN často vypadává, můžeš zkusit pár věcí. První je zkontrolovat, jestli máš nejnovější verzi aplikace VPN, občas aktualizace pomůže. Taky se podívej na servery, co používáš – můžeš zkusit jiný server v rámci té samé služby. Možná je ten, co používáš, přeplněný, což by mohlo způsobovat výpadky.

Zkus vypnout protokol IPv6 v nastavení sítě, protože to občas dělá problémy. A pokud máš možnost, vyzkoušej jiný protokol v nastavení VPN (např. OpenVPN, L2TP nebo IKEv2). Někdy to dokáže zlepšit stabilitu.

Můžeš taky zkontrolovat, jestli ti neblokuje VPN firewall nebo antivirus – někdy to může způsobit problémy s připojením. A pokud se ti to děje zejména ve večerních hodinách, může to být i problém s internetovým připojením od poskytovatele. Zkus si udělat speed test a zjistit, zda není problém tam.

A nakonec, jestli nic nezabere, můžeš zvážit přechod na jinou VPN službu – některé jsou prostě stabilnější než jiné.

147 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Tereza Zichová

Když ti VPN často vypadává, tak to může mít několik příčin. Zkus nejdřív změnit server, na kterém se připojuješ. Někdy je problém v tom, že server je přeplněný a pak se ti spojení přerušuje. Zkus se připojit k jinému serveru, ideálně k tomu, který je blíž tvé fyzické poloze. To by mohlo zlepšit stabilitu i rychlost.

Dále se podívej na nastavení protokolu VPN. Někdy fungují lépe různé protokoly (jako OpenVPN, IKEv2 apod.), tak to zkus změnit. Taky si ověř, jestli nemáš zapnutý nějaký firewall nebo antivirák, co by mohl VPN blokovat nebo omezovat.

Pokud ti to dělá problémy hlavně večer, může to být i tím, že je více lidí online a tvoje síť to nezvládá. Zkus se podívat na rychlost internetového připojení, jestli máš dostatečnou šířku pásma pro VPN a další aktivity. Možná by pomohlo i kontaktovat poskytovatele internetu, jestli nemají nějaké výpadky nebo snížení rychlosti v té době.

A nakonec, pokud máš možnost, zkus jinou VPN službu. Některé jsou prostě stabilnější než jiné. Hodně štěstí!

163 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
David Polák
Serverovny.cz/Články/VPN a limity připojení
Jak správně nastavit VPN pro minimalizaci výpadků připojení?Praktický návod na optimalizaci nastavení VPN, aby se snížila pravděpodobnost výpadků a ztrát připojení. Objevte klíčové tipy a triky pro stabilní a b...
1000 slov
10 minut čtení
21. 1. 2024
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky