Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit VPN bez zpomalení internetu?

Jak nastavit VPN bez zpomalení internetu?

Zajímalo by mě, jak můžu nastavit VPN, abych měl co nejmenší dopad na rychlost mého internetu? Už jsem zkoušel několik různých poskytovatelů VPN, ale vždycky mám pocit, že se mi internet nějak zpomalil. Je možné to nějak optimalizovat, nebo je to prostě daň za to, že používám VPN? Mám doma optický internet a většinou mi to šlape parádně, ale jakmile zapnu VPN, jako by se všechno zpomalilo. Zkoušel jsem různé protokoly, jako OpenVPN nebo IKEv2, ale i tak mám obavy, že když něco změním, tak mi to internet úplně shodí. Měl by se třeba nastavit server v blízkosti mého bydliště? A co s tím šifrováním? Nechci obětovat bezpečnost za rychlost, ale přece jen bych rád věděl, jak najít nějaký rozumný kompromis. Taky by mě zajímalo, jestli má smysl používat funkci split tunneling, aby se některé aplikace připojovaly přes VPN a jiné ne. Jaké máte zkušenosti s různými poskytovateli a jejich vlivem na rychlost? Děkuju za všechny tipy a rady!

159 slov
1.6 minut čtení
7. 9. 2024
Karolína Hájková

Zkus následující tipy, co mi pomohly. První věc je vybrat si server co nejblíž k tobě, to většinou zrychlí připojení. Potom se mrkni na různé protokoly – IKEv2 bývá rychlejší než OpenVPN, ale záleží na konkrétním poskytovateli. Pokud máš možnost, tak zkus i funkci split tunneling. Tím si můžeš nastavit, které aplikace půjdou přes VPN a které ne, což může ušetřit šířku pásma. Co se šifrování týče, tak většina poskytovatelů už má dobré nastavení, takže bych moc neslevoval z bezpečnosti. Zkus také vypnout některé funkce jako kill switch nebo extra ochranu proti úniku DNS, pokud to nepotřebuješ. A poslední rada – občas je fajn změnit poskytovatele, protože rychlost se může dost lišit. Zkrátka experimentuj a testuj, co funguje nejlíp.

119 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Elena Šimůnková

Jasně, VPN může zpomalit internet, ale máš pár možností, jak to vylepšit. První věc je vybrat server co nejblíž tobě. Čím dál je server, tím víc to bude trvat. Zkus různý servery od tvého poskytovatele a uvidíš, co ti funguje nejlíp.

Další věc je protokol. IKEv2 bývá rychlejší než OpenVPN, ale záleží na konkrétním poskytovateli. Zkus experimentovat s různýma nastaveníma a uvidíš. Pokud jde o šifrování, když dáš nižší úroveň šifrování, můžeš mít rychlejší připojení, ale je to o bezpečnosti – najdi rovnováhu.

Split tunneling určitě vyzkoušej. Můžeš nechat některý aplikace mimo VPN, což ti uvolní bandwith. Třeba streamování přes VPN může být pomalý, takže to můžeš pustit bez ní.

Taky se mrkni na recenze poskytovatelů – některý jsou fakt pomalý a jiný maj dobrý servery. Většina z nich má zkušební verze, tak si to klidně otestuj, než se rozhodneš.

Hlavně nezapomeň, že i s VPN bys měl mít slušnou rychlost internetu – pokud ne, bylo by dobrý zkontrolovat i router nebo nastavení sítě.

162 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Luboš Tesař
Serverovny.cz/Články/VPN a limity připojení
Jak zajistit bezpečný přenos dat přes VPN bez snižování výkonu?Objevte efektivní techniky pro optimalizaci bezpečnosti dat při používání VPN, aniž byste obětovali výkon připojení. Čtěte dál pro tipy a rady, které ...
1000 slov
10 minut čtení
16. 2. 2024
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky