Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když mi server spadne a já nemám zálohu?

Co dělat, když mi server spadne a já nemám zálohu?

Mám takový problém, který mě teď hrozně trápí. Před nějakou dobou jsem si postavil svůj vlastní server a měl na něm spoustu důležitých dat, ale bohužel jsem nějak zapomněl na zálohy. A teď se to stalo - server mi najednou spadl a já nemám žádnou zálohu. Vůbec nevím, co teď dělat! Mám se snažit server znovu rozjet, nebo je to už beznadějné? Zkoušel jsem ho restartovat, ale nic nepomohlo. Možná jsou tam nějaké soubory, které by se daly obnovit, ale jak na to? Existují nějaké nástroje nebo programy, které by mi mohly pomoci s obnovou dat? Je vůbec šance, že bych mohl něco zachránit? A co vlastně znamená, když říkáme, že server spadl - je to úplně mrtvé nebo se dá něco dělat? Jaké jsou další kroky, které bych měl podniknout? Děkuji za jakoukoli radu!

135 slov
1.4 minut čtení
15. 8. 2024
Roman Starý

Když ti spadne server a nemáš zálohu, je to fakt blbý. Zkus se nejdřív podívat, jestli se vůbec dá server zapnout. Pokud se zasekne na bootu nebo hází chyby, zkus nějaký diagnostický nástroj – třeba Memtest na RAM nebo SMART test na disky. Pokud to vypadá, že disk je OK, můžeš zkusit nabootovat z live CD (třeba Ubuntu) a podívat se na soubory. Třeba něco zachráníš.

Existují i různé nástroje na obnovu dat, jako TestDisk nebo PhotoRec, ale fungují hlavně když nejsou přepsaná data. Když ti server spadne, může to znamenat hodně věcí – od softwarového problému po hardwarový crash.

Pokud máš důležitý data a nevíš si rady, můžeš zkusit i odbornou firmu na obnovu dat, ale to je drahý. Každopádně bys měl začít myslet na pravidelný zálohy do budoucna, ať tohle nezažíváš znova.

134 slov
1.3 minut čtení
21. 6. 2024
Alois Novotný

No, tohle je docela špatná situace. Když server spadne a nejsou zálohy, tak to může být hodně stresující. Zkus nejdřív zjistit, co se vlastně stalo. Podívej se na logy, jestli tam není nějaká chyba, která ti může napovědět, co selhalo. Někdy pomůže i jednoduchý restart nebo zapnutí v nouzovém režimu, pokud máš tu možnost.

Pokud se ti server nedaří rozjet, zkus použít nějaký software pro obnovu dat. Existujou programy jako TestDisk nebo PhotoRec, které dokážou zachránit ztracené soubory i když je disk poškozený. Klidně je zkus nainstalovat na jiný počítač a pak připojit disk ze serveru jako externí.

Pokud to bude úplně beznadějný, tak jsou taky firmy, co dělají obnovu dat, ale to už může být drahé. A příště určitě nezapomeň zálohovat! Je to fakt důležitý.

125 slov
1.3 minut čtení
11. 11. 2024
Pavel Beneš
Serverovny.cz/Články/Serverové operace
Záloha a obnova serverových dat: Jak minimalizovat rizika ztráty datPraktické postupy pro zabezpečení dat na serveru a efektivní metody jejich obnovy. Článek se zaměřuje na důležitost zálohování a obnovy dat, klíčové s...
1000 slov
10 minut čtení
5. 10. 2023
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky