Serverovny.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli je můj server bezpečný?

Jak zjistím, jestli je můj server bezpečný?

Mám trochu obavy o bezpečnost svého serveru, ale nejsem si jistý, jak to zjistit. Před nějakou dobou jsem četl o různých hrozbách a útocích na servery, a to mě přimělo zamyslet se nad tím, jestli je můj server v pořádku. Jak vlastně poznám, jestli je všechno ok? Měl bych provádět nějaké pravidelné kontroly nebo skenování? Existují nějaké nástroje, které by mi mohly pomoci odhalit potenciální slabiny nebo zranitelnosti? Zajímalo by mě také, zda byste doporučili nějaké konkrétní bezpečnostní standardy nebo postupy, které bych měl dodržovat. Jak často bych měl aktualizovat software na serveru, abych minimalizoval riziko? A co firewall nebo antimalwarové programy? Pomůže mi to vůbec? Je něco konkrétního, co bych měl mít na paměti při zabezpečení svého serveru? Rád bych slyšel i zkušenosti ostatních, kteří se s tímto tématem potýkali, jaké kroky jste podnikli vy a co vám pomohlo cítit se bezpečněji. Každá rada se hodí!

147 slov
1.5 minut čtení
27. 3. 2024
Vladimíra Pernicová

Zabezpečení serveru je fakt důležitý téma. První věc, co bych doporučil, je pravidelně aktualizovat software. Měl bys mít všechno na nejnovější verzi, protože většina zranitelností se opravuje přes aktualizace. Pak je dobrý provádět skenování zranitelností, na to můžeš použít nástroje jako Nessus nebo OpenVAS. Taky bys měl mít firewall nastavený a ideálně i nějaký antimalware program. To ti může pomoct odchytit nebezpečný traffic nebo škodlivý software. Co se týče pravidelných kontrol, doporučuji dělat to třeba jednou za měsíc, aby ses ujistil, že je všechno v pořádku. Ujisti se, že používáš silný přístupový systém – silná hesla a dvoufázové ověření, pokud to jde. A pokud máš nějaké citlivější data, zvaž šifrování. Nakonec sleduj logy serveru, jestli tam nevidíš nějaký podezřelý pohyb. Každá drobnost se počítá a lepší být v obraze.

129 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
David Dobeš

Takže, pokud chceš zjistit, jak bezpečný je tvůj server, pár tipů. Prvně, zkontroluj, jestli máš aktualizovaný OS a všechny aplikace. Zastaralý software bývá často cílem útoků. Dělej pravidelné aktualizace, třeba měsíčně. Pak je dobrý spustit nějaké skenování zranitelností, jako je třeba Nessus nebo OpenVAS. Taky se podívej na logy, jestli tam nejsou nějaké divný pokusy o přístup.

Firewall je must-have; nastav ho tak, aby blokoval všechno, co nepotřebuješ. A nezapomeň na bezpečnostní standardy jako ISO 27001 nebo NIST – aspoň si o tom něco přečti, pomůže ti to pochopit základní principy.

Antimalwarový program bys měl mít taky, ale pozor na to, aby byl pro server optimalizovanej.

Pokud můžeš, zapni dvoufaktorovou autentifikaci a měň hesla pravidelně. To jsou takový základní kroky, co ti pomožou cítit se líp ohledně zabezpečení. Pár lidí tady může mít lepší zkušenosti nebo tipy, tak se ptej dál.

140 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Jaroslava Štěpánová
Serverovny.cz/Články/Serverové operace
Bezpečnostní audity serverů: Jak odhalit a opravit slabá místa v infrastruktuřeV tomto článku se podíváme na to, jak provádět bezpečnostní audity serverů, odhalovat slabá místa v infrastruktuře a implementovat doporučené bezpečno...
1000 slov
10 minut čtení
5. 1. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky