Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když se ztratí důležitá data na harddisku?

Co dělat, když se ztratí důležitá data na harddisku?

Zdravím všechny, potřebuju pomoc a nevím, na koho se obrátit. Takže, stalo se mi něco strašného. Mám na svém harddisku spoustu důležitých dat, jako jsou fotky z dovolené, pracovní dokumenty a další věci, co mi byly cenné. A teď najednou jsem zjistil, že se to všechno ztratilo. Nejde to otevřít, ani to není vidět v počítači. Zkoušel jsem restartovat počítač a připojit disk k jinému zařízení, ale nic nepomohlo. Přemýšlím, jestli by pomohlo použít nějaký software na obnovu dat nebo jestli bych měl raději jít za odborníkem? Jaký je vlastně nejlepší postup v takových případech? Mám strach, že když budu něco zkoušet sám, tak bych mohl data ještě víc poškodit nebo ztratit navždy. Také jsem slyšel o různých metodách, jako je obnovování z externího disku nebo ze zálohy, ale nejsem si jistý, co všechno to obnáší. Můžete mi prosím poradit, co dělat? Jaké jsou moje možnosti? Jak asi funguje ta obnova dat a je to vůbec efektivní? Měli jste někdo podobnou zkušenost? Předem díky za jakoukoliv radu.

167 slov
1.7 minut čtení
31. 5. 2024
Jana Valentová

Když se ti ztratí data na harddisku, je to fakt stresující. První věc, co bych udělal, je přestat s diskem něco dělat, abys nezpůsobil víc škody. Můžeš zkusit nějaký software na obnovu dat, jako je Recuva nebo EaseUS Data Recovery Wizard. Ty programy ti obvykle pomůžou najít ztracené soubory, pokud nebyly přepsané. Ale pokud jsi si jistý, že jsou data fakt důležitý a nechceš riskovat, tak bych šel rovnou za odborníkem na obnovu dat. Ti mají lepší vybavení a zkušenosti a dokážou ti víc pomoct než pokusy doma. Taky nezapomeň na pravidelný zálohování do budoucna, to by ti mohlo ušetřit spoustu nervů.

102 slov
1 minut čtení
12. 1. 2025
Jindřiška Brožová

Jak to čtu, tak to vypadá dost blbě. První věc, co bych udělal, je nepanikařit a fakt nic na disku moc nezkoušet, aby se to ještě víc nepoškodilo. Pokud to jde, zkus nějaký software na obnovu dat, třeba Recuva nebo TestDisk. Tyhle programy umějí často zachránit ztracený soubory, pokud disk není fyzicky poškozený.

Pokud to ale nezabere a data jsou fakt důležitý, tak bych asi šel rovnou k odborníkům na obnovu dat. Může to být drahý, ale když jde o cenný věci jako fotky nebo pracovní dokumenty, tak se to může vyplatit. Zároveň si ověř, jestli máš někde zálohy, třeba na externím disku nebo v cloudu. Měj na paměti, že čím dřív něco uděláš, tím větší šance je na úspěch. Držím palce!

121 slov
1.2 minut čtení
24. 11. 2024
Helena Kadlecová

Pokud se ti ztratila důležitá data na harddisku, tak je dobrý postup zachovat klid. První věc, co bys měl udělat, je přestat s diskem pracovat. Tím myslím, že ho nepřipojuj do počítače znovu a neinstaluj žádný software na obnovu dat, protože bys mohl přepsat sektor s daty, které se snažíš obnovit.

Zkus si vzpomenout, jestli máš nějaké zálohy – jestli jsi někdy dělal kopie na externí disk nebo cloud. Pokud ne, tak můžeš zkusit použít nějaký software na obnovu dat jako Recuva nebo EaseUS Data Recovery Wizard. Tyhle programy jsou celkem oblíbené a fungují na různý typy ztrát dat.

Ale pokud nemáš zkušenosti, tak bych doporučil radši zajít do servisu na obnovu dat. Odborníci mají speciální nástroje a know-how, což zvyšuje šanci na úspěch bez rizika poškození disku. Určitě se vyplatí investovat do profesionální pomoci, zvlášť když jde o něco tak důležitého ako tvoje fotky a dokumenty.

145 slov
1.5 minut čtení
27. 11. 2024
Rudolf Žemlička
Serverovny.cz/Články/Zálohování a obnova
Obnova dat po havárii: Jak správně postupovat krok za krokemPrůvodce efektivní obnovou dat po haváriích a selháních serverů s důrazem na nejlepší postupy a tipy.
1000 slov
10 minut čtení
9. 5. 2024
Mgr. Jana Procházková
Přečíst článek
Podobné otázky