Serverovny.cz/Fórum/Co je to firewall a jak nám pomůže?

Co je to firewall a jak nám pomůže?

Zajímalo by mě, co přesně znamená pojem firewall. Slyšel jsem o něm v souvislosti s ochranou počítače a sítí, ale moc tomu nerozumím. Je to nějaký program nebo zařízení? Jak vlastně funguje a proč bychom ho měli mít? Jaké typy firewallů existují a v čem se liší? Mám obavy o bezpečnost svých dat na internetu, takže bych rád věděl, jakým způsobem mi může firewall pomoci chránit mé zařízení před hrozbami jako jsou viry nebo hackeři. A co když mám doma router? Musím něco nastavit, nebo je to tam už automaticky? Je důležité mít firewall i na mobilu nebo tabletu? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jaký má vliv na výkon mého počítače a jestli může nějak ovlivnit připojení k internetu. Také by mě zajímalo, co se stane, pokud bych firewall vypnul – je to bezpečné, nebo je lepší ho mít zapnutý pořád? Děkuji za jakékoli rady a informace!

149 slov
1.5 minut čtení
29. 10. 2024
Veronika Hrdličková

Firewall je vlastně taková ochranná zeď mezi tvým počítačem (nebo sítí) a zbytkem internetu. Může to být buď program na počítači, nebo zařízení, jako je router, který filtruje příchozí a odchozí síťový provoz. Funguje to tak, že blokuje nebezpečné připojení a povoluje jen to, co je bezpečné. Je super mít firewall, protože tě chrání před viry, hackery a dalšími hrozbami.

Existují dva hlavní typy firewallů: softwarové (což je třeba ten, co máš na počítači) a hardwarové (to je většinou integrované v routeru). Pokud máš doma router, většina z nich má firewall už nastavený, ale můžeš to chtít zkontrolovat. Co se týče mobilů a tabletů – určitě je dobrý mít tam také nějakou formu ochrany, i když tam bývá často méně hrozeb.

Pokud vypneš firewall, vystavuješ se většímu riziku útoků. Je lepší ho mít zapnutý pořád. Může to trochu zpomalit internet, ale většinou to není tak znát. Takže pokud chceš mít svá data v bezpečí, doporučuji ho nechat zapnutý.

156 slov
1.6 minut čtení
26. 10. 2024
Daniel Šilhavý

Firewall je vlastně taková ochranná zeď mezi tvým počítačem a internetem. Může to být buď software, co máš nainstalovaný na svým zařízení, nebo hardware - většinou nějaký router, co máš doma. Jeho úkolem je monitorovat a řídit provoz dat, který do tvého zařízení přichází a odchází. Prostě blokuje věci, které by ti mohly uškodit, jako viry nebo hackeři.

Existují různé typy firewallů. Některé fungují na principu pravidel (až pak pustí nebo zablokují data), jiné sledují provoz v reálném čase. Základní firewall je většinou už ve tvém routeru, takže jestli jsi ho nekonfiguroval, tak pravděpodobně něco chrání. Ale je dobrý mít i ten software na počítači.

Co se týče mobilů a tabletů, tam to taky doporučuju, protože i tam jsou rizika. Mít firewall zapnutý je rozhodně lepší, protože když ho vypneš, tak jsi mnohem víc vystavený útokům a různým hrozbám. Může to ovlivnit výkon zařízení, ale obvykle to není tak znát.

Takže shrnuto: firewall je důležitá věc pro bezpečnost tvých dat a měl bys ho mít zapnutý jak na počítači, tak i na mobilu.

170 slov
1.7 minut čtení
12. 10. 2024
Vladimír Pecka

Firewall je v podstatě taková bariéra mezi tvým počítačem (nebo sítí) a internetem. Může to být buď software (program), nebo hardware (zařízení). Jeho úkolem je blokovat nebo povolovat provoz na základě nastavenejch pravidel. Pomáhá ti chránit se před nechtěnými přístupy, viry a hackery. Pokud máš doma router, většina z nich už má firewall integrovaný, takže něco nastavovat nemusíš, ale můžeš si to zkontrolovat a případně upravit. Na mobilu nebo tabletu je dobrý mít firewall taky, protože i tyhle zařízení jsou cílem útoků. Co se výkonu týče, kvalitní firewall by neměl mít velkej vliv na rychlost internetu, ale starší nebo špatně nastavený může způsobit problémy. Když firewall vypneš, tak se vystavuješ riziku – je lepší ho mít zapnutý pořád. Takže shrnuto, firewall je důležitá součást zabezpečení tvých dat a zařízení.

129 slov
1.3 minut čtení
22. 12. 2024
David Prokop
Serverovny.cz/Články/Serverové aplikace
Bezpečnostní standardy pro servery: Jak chránit data a aplikaceKomplexní přehled o bezpečnostních standardech a praktikách pro ochranu serverové infrastruktury. Zjistěte, jak zabezpečit vaše servery a data před hr...
1000 slov
10 minut čtení
1. 9. 2024
Mgr. Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky