Jaké nástroje bych měl použít k sledování serverového prostoru?
Když se podívám na svůj server a jeho využití, uvědomuju si, že je potřeba mít nějaký přehled o tom, jaký prostor je k dispozici, kolik místa už zabíráme, a co všechno nám ještě zbývá. Vím, že existuje spousta různých nástrojů, ale který z nich by byl ten pravý pro mě? Mám na mysli nejenom jednoduché grafické nástroje, ale i třeba příkazové řádky nebo webové aplikace. Myslím si, že by bylo fajn mít něco, co dokáže sledovat nejen základní využití disku, ale i jak rychle se prostor zaplňuje v čase. Mohlo by to také poskytnout nějaké varování, když se blížím k limitu, abych nemusel zažívat paniku při nedostatku místa. Zajímá mě, jestli existují nějaké open-source řešení nebo komerční software, který by mi mohl vyhovovat. Jaké máte zkušenosti s monitoringem serverového prostoru? Používáte něco speciálního? Jaké funkce jsou pro vás nejdůležitější? Jak rychle a efektivně dokáže daný nástroj vyhodnotit situaci? Měly by být metriky sledovány v reálném čase nebo stačí občasné kontroly? Vím, že každý má jinou potřebu vzhledem k různému využití serverů a jejich konfiguraci. Budu moc rád za vaše tipy a doporučení! Jaké nástroje tedy doporučujete k sledování serverového prostoru?