Serverovny.cz/Fórum/Jak často bych měl aktualizovat software na svém serveru?

Jak často bych měl aktualizovat software na svém serveru?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s aktualizacemi softwaru na serverech. Mám svůj vlastní server a občas přemýšlím, jestli je lepší aktualizovat pravidelně, nebo to nechat spíš na občasné velké aktualizace. Kdybych měl třeba mít na paměti bezpečnostní opravy, jak často bych se měl dívat na nové verze? Slyšel jsem, že některé aktualizace můžou přinést i problémy s kompatibilitou, tak nevím, jestli se do toho pouštět každý měsíc nebo třeba jen jednou za půl roku. Jak na to vlastně jdou ostatní administrátoři? Dodržují nějaký konkrétní časový plán, nebo to spíš dělají ad hoc podle potřeby? Taky mě zajímá, jestli existují nějaké best practices, co se týče testování těchto aktualizací před nasazením na produkční server. Zkrátka bych rád slyšel víc názorů a zkušeností od těch, co už v tomto směru něco zažili. Jak to máte vy s těmi aktualizacemi? Jaký přístup jste zvolili a co vám funguje nejlépe?

148 slov
1.5 minut čtení
4. 1. 2023
Monika Králová

Tohle je dost častá otázka. Co se týče aktualizací, většina administrátorů se shoduje na tom, že je důležité mít systém pravidelně aktualizovaný, hlavně kvůli bezpečnostním opravám. Ideální je třeba každý měsíc zkontrolovat novinky a udělat menší aktualizace, když to jde. Samozřejmě, někdy se stane, že nějaké aktualizace přinesou problémy s kompatibilitou, takže je dobrý nápad mít zálohy a testovat to nejdřív na staging serveru. Tím se vyhneš problémům na produkci. Já třeba dělám aktualizace tak jednou za čtvrt roku, ale teď víc koukám po bezpečnostních updatech. Rozhodně se nevyplatí čekat na velké balíky aktualizací, když to může přinést víc problémů. Takže v podstatě: pravidelnost, testování a zálohování. To funguje.

109 slov
1.1 minut čtení
14. 3. 2024
Daniela Říhová

Co se týče aktualizací, já doporučuji aktualizovat pravidelně. Třeba jednou za měsíc zkontrolovat bezpečnostní záplaty a nové verze softwaru. Bezpečnost je opravdu důležitá a hodně útoků se zaměřuje na staré verze, které mají známé zranitelnosti. Můžeš mít obavy o kompatibilitu, ale většina velkých aktualizací se plánuje, takže bys měl být schopen testovat na nějakém testovacím serveru před nasazením do produkce.

Někteří to dělají ad hoc, ale to může být riziko. Je dobrý mít nějaký plán, co se týče aktualizací. Sám si dělám zálohy před každou větší aktualizací, abych měl možnost vrátit se zpět v případě problémů. Takže tak, lepší být v obraze a mít server bezpečný než čekat na něco velkého a pak řešit průšvih.

115 slov
1.2 minut čtení
3. 1. 2024
Jitka Růžičková

K aktualizacím softwaru na serverech je fakt dobrý přistupovat jako k pravidelnýmu úkonu. Je pravda, že bezpečnostní opravy by měly být prioritou, takže doporučuju kontrolovat nové verze každý měsíc nebo minimálně jednou za čtvrt roku. U některých systémů a aplikací můžeš nastavit automatické aktualizace, což ti ušetří starosti. Ale pozor na to, jak píšeš, některý update můžou zlobit s kompatibilitou.

Osobně bych doporučil mít testovací prostředí, kde si můžeš vyzkoušet novinky předtím, než je nasadíš na produkci. Místo toho, abys čekal na velký aktualizace, prostě to dělej pravidelně. Je to lepší ochrana před útoky a minimalizuje to problémy v budoucnu.

Zkus se řídit pravidlem: co je v novinkách a co má vliv na bezpečnost - to bys měl řešit hned. Taky doporučuju sledovat komunity nebo fóra okolo tvého softwaru, tam se dozvíš o potenciálních problémech dřív, než narazíš sám. Většina administrátorů má nějaký plán, ale stejně se to často dělá ad hoc podle urgentnosti situace.

155 slov
1.6 minut čtení
17. 5. 2022
Veronika Kolářová
Serverovny.cz/Články/Novinky v IT
Proč je důležité pravidelně aktualizovat serverový software?Článek se zaměřuje na rizika spojená s zastaralým serverovým softwarem a nabízí praktické kroky pro jeho aktualizaci, aby byla zajištěna bezpečnost a ...
1000 slov
10 minut čtení
11. 12. 2020
Mgr. Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky