Serverovny.cz/Fórum/Jak zvýšit rychlost načítání ERP aplikace?

Jak zvýšit rychlost načítání ERP aplikace?

Nedávno jsem se začal zabývat optimalizací výkonu naší ERP aplikace a narazil jsem na problém s její pomalou odezvou. Mám pocit, že uživatelé začínají být frustrovaní, když čekají na načtení různých modulů a reportů. Zkoušel jsem různé postupy, ale stále to není ono. Přemýšlel jsem o upgradu serveru nebo zvýšení RAM, ale nejsem si jistý, jestli je to to pravé řešení. Taky jsem slyšel o různých technikách jako je cachování dat nebo optimalizaci databáze, ale nejsem v tom úplně zběhlý. Jaké konkrétní kroky byste doporučili pro zrychlení načítání ERP? Měli byste tipy na nástroje, které by mohly pomoci analyzovat výkon aplikace nebo zjistit úzká místa? A co se týče nastavení serveru – existují nějaké specifické parametry, které byste doporučili zkontrolovat nebo upravit? Jaké máte zkušenosti s implementací změn, které vedly k výraznému zlepšení rychlosti? Děkuji za jakékoli rady!

138 slov
1.4 minut čtení
4. 12. 2023
Pavel Janků

Zrychlení ERP aplikace může být fakt oříšek, ale pár věcí ti pomůže. Určitě zkus cachování, to dokáže udělat divy. Měj na paměti, že optimalizace databáze je taky klíčová – indexy, čištění nevyužitých dat a tak. Nástroje jako New Relic nebo Grafana ti můžou pomoct sledovat výkon a najít úzká místa. Co se serveru týče, mrkni na nastavení databáze a třeba i na konfiguraci webového serveru (Apache/Nginx), tam často bývají mezery. Upgrady HW jsou fajn, ale zkuste nejdřív tyhle softwarové triky, uvidíš, jestli to pomůže. Jo a nezapomeň na optimalizaci kódu – pokud je to custom řešení, možná tam bude něco přebývat. Hodně štěstí!

103 slov
1 minut čtení
29. 9. 2024
Ladislav Rybář

Zrychlení ERP aplikace může být fakt oříšek, ale pár tipů mám. Začněte s profilingem databáze, zkontrolujte dotazy, co trvají dlouho – někdy stačí optimalizovat SQL dotazy nebo přidat indexy. Pak se mrkněte na cachování, to je hodně důležité, zvlášť pro často používané reporty. Můžete zkusit Redis nebo Memcached, pokud to vaše aplikace podporuje.

Co se týče serveru, určitě zkontrolujte CPU a RAM. Někdy je problém v tom, že server prostě nestíhá. Takže pokud máte starší hardware, upgrade může pomoct. Je dobrý mít i SSD disky pro rychlejší přístup k datům.

Další věc je nastavení serveru jako Apache nebo Nginx – zkuste optimalizovat konfiguraci a povolit gzip kompresi. A nezapomeňte na monitoring výkonu pomocí nástrojů jako New Relic nebo Datadog, ty vám ukážou, kde jsou úzká místa.

A nakonec, klidně se poraďte s někým zkušenějším v oboru, třeba vám poradí víc než já. Držím palce!

141 slov
1.4 minut čtení
13. 9. 2024
Renata Hrochová

Zrychlení ERP aplikace může být oříšek, ale pár věcí zkusit můžeš. První je určitě optimalizace databáze – zkontroluj indexy, jestli nejsou fragmentované nebo jestli nemáš nějaké staré tabulky, co nikdo nepoužívá. Pak se zaměř na cachování – třeba Redis nebo Memcached by mohly pomoct s ukládáním často používaných dat do paměti, aby se nemusely pořád tahat z databáze.

Určitě zkus nějaké nástroje na sledování výkonu jako New Relic nebo Grafana; ty ti ukážou, kde to vázne. Co se serveru týče, koukni se na CPU a RAM – jestli to není na maximu, tak je dobrý nápad přidat víc paměti. Zkontroluj taky nastavení serveru, například maximální počet connection poolů nebo timeouty.

A pokud se bavíme o modifikacích, některé změny v kódu můžou udělat hodně – třeba eliminace zbytečných volání API nebo optimalizace dotazů. Měj na paměti i to, že někdy je lepší udělat revizi celého workflow než honit jednotlivé úzké hrdla.

150 slov
1.5 minut čtení
25. 11. 2024
David Karásek
Serverovny.cz/Články/Servery ERP
Jak optimalizovat výkon ERP serveru na maximum: Tipy a triky pro pokročilé administrátoryObjevte, jak efektivně optimalizovat výkon vašeho ERP serveru pomocí pokročilých technik a řešení běžných problémů.
1000 slov
10 minut čtení
15. 2. 2022
RNDr. Pavel Horák, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky