Jaký procesor je nejlepší pro webový server?
Když přemýšlím o tom, jaký procesor by byl ideální volbou pro webový server, tak se mi honí hlavou spousta otázek. Je lepší jít do vícejádrových procesorů, nebo je klíčová spíš vysoká frekvence? Co třeba Intel versus AMD? Který z těchto výrobců přináší lepší výkon pro webové aplikace? Vím, že existují různé typy serverových procesorů, jako třeba Xeon od Intelu nebo EPYC od AMD, ale jaké jsou vlastně výhody a nevýhody těchto architektur v praxi? Uvažuju i nad tím, kolik paměti RAM bych měl mít k dispozici v závislosti na výběru procesoru a celkovém zatížení serveru. Mám se zaměřit na vysokou kapacitu RAM, nebo je důležitější rychlost? Jaké parametry bych měl sledovat při výběru procesoru pro webový server? Existují nějaké konkrétní modely, které se osvědčily v reálných podmínkách a jsou doporučovány pro hosting více webových stránek současně? A co spotřeba energie, to je také důležité, když plánuju provozovat server 24/7. Jak moc se liší spotřeba mezi různými modely a značkami? Také by mě zajímalo, jestli má smysl investovat do dražšího procesoru z pohledu budoucnosti a škálovatelnosti serveru. Jak to vidíte vy, co máte s těmito technologiemi zkušenosti? Jaký procesor byste doporučili pro malé podnikání vs. větší korporaci? Všechno tohle mě trápí a chtěl bych slyšet názory a zkušenosti ostatních. Děkuju.