Serverovny.cz/Fórum/Existují levné nástroje na ochranu serveru před DDoS?

Existují levné nástroje na ochranu serveru před DDoS?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně ochrany serveru. V poslední době se hodně mluví o DDoS útocích a já bych chtěl vědět, jestli existují nějaké levné nebo dokonce zdarma nástroje, které by mi mohly pomoci ochránit můj server před těmito hrozbami. Jsem si vědom, že některé služby jsou drahé a většinou poskytují více funkcí, než vlastně potřebuji. Mám malý projekt, takže to nechci přehánět s investicemi do zabezpečení. Případně, pokud máte zkušenosti s nějakými konkrétními nástroji, které nejsou příliš nákladné, byl bych rád za doporučení. Také by mě zajímalo, jestli je lepší mít takové nástroje implementované přímo na serveru nebo spolehnout se na externí služby. Jaký je váš názor na to? Je vůbec možné mít dobrou ochranu za rozumnou cenu? Děkuju za jakékoli tipy a rady.

125 slov
1.3 minut čtení
11. 9. 2023
Radka Hrušková

Tak to je dobrý dotaz. Já bych doporučil kouknout na nějaký ty open-source nástroje jako Fail2Ban, ten umí blokovat IP adresy, co se snažej o útoky. Pak je tu třeba Cloudflare, mají free verzi a ta už něco umí s DDoS ochranou. Je to spíš na DNS úrovni, ale funguje to docela dobře pro menší projekty. Další věc, co můžeš zkusit, je nastavit firewall přímo na serveru. U Linuxu třeba iptables nebo ufw, aby se limitovaly přístupy. Ale fakt záleží na tom, co přesně potřebuješ a jak jsi technicky zdatný. Externí služby můžou být lepší, protože se o to postarají za tebe a mají zkušenosti s velkýma útokama. Kdyby ti to pak fungovalo, ušetříš spoustu nervů. Uvidíš, že i s malým rozpočtem se dají najít způsoby, jak se chránit.

129 slov
1.3 minut čtení
31. 10. 2024
Nikola Hladíková

Existuje pár levnejších možností, jak ochránit svůj server před DDoS útoky. Zkus se podívat na Cloudflare, maj free plán, co ti dá nějakou základní ochranu a filtraci. Je fajn, že to funguje jako proxy, takže tvůj server není přímo na očích. Pak je tu ještě služby jako Sucuri nebo BitNinja, ty už ale můžou být za prachy.

Další věc je firewall na serveru – iptables pro Linux je zadarmo a můžeš si nastavit pravidla, co blokujou podezřelý IP adresy. Taky si dej pozor na rate limiting, aby ses vyhnul přetížení při náhlým nárůstu provozu.

Osobně bych doporučil kombinaci externí služby s něčím na serveru – tak máš víc vrstev zabezpečení. Ochrana za rozumnou cenu fakt jde, jen se musíš pořádně porozhlídnout a porovnat možnosti.

124 slov
1.2 minut čtení
13. 12. 2024
Michal Matoušek

Něco k tomu mám. Jestli hledáš levné nebo zdarma způsoby, jak ochránit server před DDoS, tak začni s pár věcmi. Například Cloudflare má free verzi a ta umí filtrovat základní DDoS útoky. Pak můžeš zkusit nějaké open-source řešení jako Fail2ban nebo iptables, to ti pomůže s blokováním podezřelých IP adres. Další možností je implementovat rate limiting, což ti trochu pomůže regulovat množství požadavků.

Jestli jde o to, zda mít nástroje na serveru nebo používat externí služby, záleží na tvých potřebách. Externí služby jako Cloudflare mohou být efektivnější, protože mají víc zdrojů na zvládání útoků. Na druhou stranu, pokud preferuješ mít všechno pod kontrolou, tak to můžeš řešit i na serveru.

Jasně, ochrana za rozumnou cenu je možná, ale chce to kombinaci několika přístupů. Určitě se vyplatí investovat čas do nastavení a testování těchto nástrojů.

134 slov
1.3 minut čtení
29. 1. 2024
Vladimír Tesař
Serverovny.cz/Články/Bezpečnostní protokoly
Zabezpečení serverů před DDoS útoky: Praktické strategie a nástrojeV tomto článku se podíváme na to, jak efektivně chránit servery před DDoS útoky. Nabídneme praktické strategie a nástroje, které vám pomohou zabezpeči...
1000 slov
10 minut čtení
6. 6. 2022
Mgr. Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky