Serverovny.cz/Fórum/Existují nějaké nástroje na testování bezpečnosti serveru?

Existují nějaké nástroje na testování bezpečnosti serveru?

Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní nástroje, které bych mohl použít pro testování bezpečnosti svého serveru. Slyšel jsem, že je důležité mít server zabezpečený, ale nejsem si úplně jistý, co všechno to obnáší. Zkoumal jsem různé možnosti a narazil jsem na několik termínů jako penetrační testování nebo skenování zranitelností, ale nevím, jaké nástroje bych měl konkrétně použít. Mohli byste mi doporučit nějaké užitečné programy nebo aplikace, které by mi mohly pomoci zjistit slabiny na mém serveru? Rád bych věděl i něco o těch, které jsou zdarma nebo mají nějakou trial verzi. Také by bylo fajn vědět, jak složité je jejich použití, protože jsem spíš začátečník a nechci se ztratit v nějakém složitém nastavení. Uvítal bych i tipy na to, co všechno bych měl otestovat a proč je to důležité. Odpovědi od lidí s praxí by mi určitě pomohly lépe pochopit, jak zajistit bezpečnost mé serverové infrastruktury.

147 slov
1.5 minut čtení
27. 12. 2022
Daniela Stehlíková

K testování bezpečnosti serveru je fajn mít pár dobrých nástrojů po ruce. Například nmap je skvělý na skenování portů a zjišťování, co všechno běží na serveru. Je to zdarma a docela jednoduché na použití, stačí pár příkazů. Další užitečný nástroj je OpenVAS, který dělá skenování zranitelností a zase se dá použít bez nutnosti platit. Výhodou je, že má i webové rozhraní, což může být pro začátečníka lepší. Potom je tu Metasploit, což je trochu pokročilejší a slouží k penetračnímu testování, ale pokud se do toho ponoříš, můžeš objevit hodně zajímavého. Zkus taky si projít bezpečnostní best practices, jako aktualizace systému, firewall a zabezpečení hesel, to jsou základní věci, co bys měl mít na paměti. Vždycky je lepší mít server pod kontrolou než riskovat únik dat.

125 slov
1.3 minut čtení
10. 6. 2024
Daniela Stehlíková

Zdravím, co se týče testování bezpečnosti serveru, je spousta nástrojů, které můžeš vyzkoušet. Například Nmap je super pro skenování portů, hodně používaný a docela snadný na pochopení. Pak tu je Nessus, který má trial verzi a dělá skenování zranitelností, ale může být trochu složitější. Pokud chceš něco jednoduššího, zkus OpenVAS, je to open-source a docela intuitivní.

Penetrační testy jsou taky dobrý nápad. Metasploit ti umožní simulovat útoky a zjistit, jak jsou tvé systémy odolné. Pro webové aplikace je dobrý OWASP ZAP nebo Burp Suite – oba mají free verze a jsou užitečný pro skenování webovek.

Co se týče toho, co testovat, tak začni s aktualizacemi software, otevřenými porty a obecně konfigurací firewallu. Důležitý je i test na SQL injekce a XSS pro webový aplikace. Ujisti se, že zálohuješ všechno předtím, než začneš s testováním, abys měl možnost se vrátit zpět, kdyby něco nevyšlo. Bezpečnost serveru je fakt důležitá, protože to může ochránit tvá data a uživatele. Hodně štěstí!

158 slov
1.6 minut čtení
28. 5. 2024
Matěj Kočí

Když jde o testování bezpečnosti serveru, je pár nástrojů, co bys mohl zkusit. Například Nmap je super pro skenování portů a zjistit, co všechno na serveru běží. Pak tu máš OpenVAS, což je bezplatný skener zranitelností. Může to být trochu složitější na nastavení, ale výsledek stojí za to. Nikto je další dobrá volba, ten skenuje webové servery a hledá známé zranitelnosti.

Pokud chceš něco přívětivějšího, můžeš zkusit Burp Suite Community Edition, ta má i nějaké základní funkce zdarma a je fajn pro testování webovek.

Pak doporučuji udělat i nějaký penetrační test, třeba s Kali Linux, který už má spoustu těchto nástrojů v sobě. Je to ale pro pokročilejší uživatele, takže možná lepší začít s těmi jednoduššími nástroji.

Pokud jde o to, co všechno testovat, tak se zaměř na porty, služby běžící na serveru, SSL certifikáty a obecně dodržování best practices ohledně bezpečnosti. Je důležitý vědět, co na serveru může být rizikové a jak tomu předcházet. Bezpečnost serveru rozhodně není něco, co můžeš ignorovat, protože špatně zabezpečený server se může stát cílem útoků a to nikdo nechce.

174 slov
1.7 minut čtení
7. 12. 2023
Magdaléna Urbanová
Serverovny.cz/Články/Bezpečnostní protokoly
Zranitelnosti serverů a jak je detekovat: Kompletní příručka pro bezpečnou serverovou infrastrukturuObjevte nejčastější zranitelnosti serverové infrastruktury a naučte se, jak je efektivně detekovat a prevenci. Získejte informace i tipy pro laiky i e...
1000 slov
10 minut čtení
5. 11. 2020
Bc. Tomáš Němec
Přečíst článek
Podobné otázky