Serverovny.cz/Fórum/Můžu použít Linux na virtualizaci Windows serverů?

Můžu použít Linux na virtualizaci Windows serverů?

Zajímá mě, jestli je možné použít Linux jako platformu pro virtualizaci Windows serverů. Mám doma starší server, na kterém by se mi hodil nějaký systém a slyšel jsem, že Linux je skvělý pro virtualizaci. Teď ale přemýšlím, jak to vlastně funguje, a jestli se dá na tom Linuxu rozjet Windows servery bez nějakých větších komplikací. Zkoušel jsem hledat informace o různých virtualizačních nástrojích jako KVM nebo VirtualBox, ale nejsem si úplně jistý, co přesně na tom budu potřebovat. Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody takového řešení? Bude to stabilní? A co licencování? Je potřeba mít speciální verzi Windows pro běh ve virtuálním prostředí? Jaké jsou zkušenosti ostatních s tímto nastavením? Omlouvám se, pokud je to spousta otázek najednou, ale potřebuju se ujistit, že to dává smysl a že se mi do toho vyplatí investovat čas i možná nějaké peníze. Díky za jakékoli tipy nebo rady!

145 slov
1.5 minut čtení
5. 1. 2025
Anna Macková

Jasně, Linux se dá použít na virtualizaci Windows serverů. KVM je fajn volba, má dobrou výkonnost a stabilitu. Můžeš taky zkusit VirtualBox, ale ten je spíš pro desktopové použití, takže KVM by byl lepší na server. Co se týče licencování, potřebuješ platnou licenci na Windows Server, jestli ho chceš provozovat ve virtuálu. Není to nic speciálního, prostě standardní verze pro servery. Je dobrý mít na paměti, že výkon bude záviset na hardwaru, takže starší server může mít omezení. Zkušenosti ostatních jsou většinou pozitivní, ale občas narazíš na problémy s ovladači nebo kompatibilitou. Je to určitě časově i finančně rozumné řešení, ale chce to trošku se do toho ponořit a nastavit to správně.

112 slov
1.1 minut čtení
22. 7. 2024
Olga Čermáková

Jasně, Linux může být super pro virtualizaci Windows serverů. KVM (Kernel-based Virtual Machine) je fakt dobrá volba, protože je to integrovaný přímo v Linuxu a většinou jde o stabilní řešení. VirtualBox taky funguje, ale víc lidí preferuje KVM pro seriózní nasazení. Pokud máš starší server, měl bys zkontrolovat, jestli má podporu pro virtualizaci (Intel VT nebo AMD-V).

Co se týká licencování, jo, budeš potřebovat platnou licenci na Windows server, pokud ho chceš provozovat ve virtuálním prostředí. Normálně to není potřeba nějak extra řešit, ale Microsoft má svoje pravidla, takže to je dobrý mít na paměti.

Výhody? Můžeš běžet víc VM na jednom fyzickém stroji, což šetří náklady a místo. Ale nevýhoda může být, že nastavení a správa virtualizačního prostředí může být složitější než jen nainstalovat Windows na hardware. Zkušenosti ostatních jsou většinou pozitivní – stabilita je dobrá, pokud to správně nakonfiguruješ. Takže pokud se do toho chceš pustit, určitě to dává smysl!

152 slov
1.5 minut čtení
4. 5. 2024
Karolína Machačová

Jasně, Linux je super pro virtualizaci Windows serverů. Můžeš zkusit KVM, což je vestavěné v Linuxu a je hodně stabilní. Pak je tu ještě QEMU, co to doplňuje. VirtualBox taky funguje, ale je spíš na desktopový použití.

Pokud jde o stabilitu, tak KVM je dost robustní a zvládne i produkční prostředí. Co se týče licencování, potřebuješ platnou licenci pro Windows Server, protože Microsoft má specifické požadavky na virtualizaci. Někdy ti stačí serverová verze, ale ověř si to.

Celkově to dává smysl – úspora nákladů na hardware a flexibilita s prostředími. Zkušenosti ostatních s tímhle nastavením bývají pozitivní, jestliže jsi aspoň trochu tech-savvy. Našel jsem pár fór s tipy, jak to správně nakonfigurovat, takže doporučuju projít i to. Hodně štěstí!

119 slov
1.2 minut čtení
23. 12. 2022
Jitka Růžičková
Serverovny.cz/Články/Virtualizace
Výběr správné metody virtualizace pro vaši serverovou infrastrukturuZjistěte, jak správně vybrat metodu virtualizace pro vaši serverovou infrastrukturu a co všechno byste měli zvážit.
1000 slov
10 minut čtení
21. 1. 2022
Ing. Kristýna Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky