Jak zabezpečit virtuální stroje v našem datacentru?
Zdravím všechny, poslední dobou se hodně zajímám o bezpečnost našich virtuálních strojů v datacentru. Mám pocit, že je to téma, které by mělo být prioritou pro každého, kdo spravuje nějakou serverovou infrastrukturu. Vím, že virtualizace je skvělý nástroj pro efektivní využití hardwaru, ale jakmile jde o zabezpečení, tak mám obavy. Co všechno bych měl mít na paměti při zabezpečení virtuálních strojů? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké osvědčené postupy nebo nejlepší praktiky, které bych měl implementovat? Měli bychom používat nějaké speciální nástroje pro monitoring a detekci hrozeb? Jak si poradit s přístupovými právy a autentizací uživatelů? A co firewally? Je nutné mít firewally na úrovni hypervisoru i na úrovni jednotlivých VM? Vím, že důležitá je také pravidelná aktualizace software, ale jak efektivně řešit záplaty a aktualizace ve virtuálním prostředí bez toho, abychom narušili provoz? V neposlední řadě, co zálohování? Jak správně zálohovat virtuální stroje tak, aby bylo možné rychle obnovit systém v případě útoku nebo selhání? Budu rád za jakékoli rady nebo zkušenosti. Děkuji!