Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když se mi zdá, že je moje virtualizace ohrožená?

Co dělat, když se mi zdá, že je moje virtualizace ohrožená?

Mám takový problém, který mě dost trápí. Mám v práci nastavenou virtualizaci a poslední dobou se mi zdá, že se něco děje. Pořád čtu o různých útocích na servery a o tom, jak jsou virtuální stroje zranitelné, a mám pocit, že moje konfigurace není dostatečně zabezpečená. Zaznamenal jsem několik podivných aktivit, jako je pomalejší reakční doba a občasné výpadky služeb. Možná si to pouze namlouvám, ale mám strach, že by to mohlo být vážnější. Co byste doporučili udělat jako první krok? Mám zkontrolovat všechny logy, nebo se podívat na aktualizace pro hypervisor? Někdo mluvil o auditech zabezpečení virtuálních strojů a já vůbec nevím, jak takový audit provést. Jaké máte zkušenosti s ochranou virtuální infrastruktury? Je lepší přejít na jiný hypervisor nebo přidat další úroveň zabezpečení? A co třeba zálohování – je důležité mít víc než jednu kopii? Vážně nevím, co si počít, tak bych byl vděčný za jakékoliv tipy nebo rady od lidí, kteří už s něčím podobným mají zkušenosti. Děkuji předem za pomoc!

164 slov
1.6 minut čtení
12. 5. 2023
Miroslava Horáková

Zní to, jako bys měl dost vážné obavy. Určitě bych začal kontrolou logů, jestli tam nenajdeš něco podezřelého. Sleduj, co se děje a jestli je tam nějaký vzor v těch podivných aktivitách. Potom se podívej na aktualizace hypervisoru – je to důležitý krok pro zabezpečení. Pokud jsi ještě neudělal audit zabezpečení, tak bych to doporučil, i když to může být složitější. Můžeš zkusit najmout někoho s zkušenostmi nebo použít nějaké nástroje na skenování zranitelností. Zálohování je taky klíčový – mít víc kopií je vždy lepší, aby ses vyhnul případným ztrátám dat. Zvažuj i dodatečné úrovně zabezpečení, jako firewall nebo IDS/IPS. Co se týká hypervisoru, přechod na jiný může být dobrý nápad, ale spíš až po pečlivém zvážení. Drž si oči otevřené a sleduj situaci.

124 slov
1.2 minut čtení
18. 1. 2024
Karel Novák

Zní to, jako bys měl vážné obavy. Zkontroluj logy, to je určitě dobrý začátek. Můžeš tam najít něco podezřelého nebo chyby, které by mohly naznačovat problém. Vždycky je fajn mít přehled o tom, co se děje na tvých virtuálních strojích.

Nezapomeň zkontrolovat aktualizace pro hypervisor, ty mívají často opravy pro známé zranitelnosti. Jestli jsi neudělal audit zabezpečení, tak to můžeš zvážit. Existují nástroje a postupy, které ti umožní posoudit bezpečnost vaší infrastruktury.

Ohledně zálohování – určitě měj víc než jednu kopii. Pokud se něco pokazí, tak mít víc kopií ti může zachránit krk.

Taky si dej pozor na síťové nastavení, firewall a další úrovně zabezpečení. Možná by stálo za to podívat se po dalších bezpečnostních řešeních jako IDS/IPS. A jestli máš pocit, že ti současný hypervisor nestačí, tak klidně zvaž změnu, ale to už je větší zásah.

Pokud máš podezření na útok, neváhej kontaktovat odborníka na bezpečnost. Lepší být v klidu s jistotou, než si to namlouvat a čekat, co se stane.

159 slov
1.6 minut čtení
29. 10. 2024
Miroslav Přibyl

Není to nic neobvyklého, mít pocit, že virtualizace může být ohrožená. Určitě začni tím, že se podíváš na logy a zjistíš, co se tam děje. Ty zpomalení a výpadky můžou svědčit o různých problémech, třeba s výkonem nebo i útoky. Zkontroluj, jestli máš všechny aktualizace pro hypervisor, starší verze můžou mít známé zranitelnosti. Co se týče auditu zabezpečení, můžeš si pro začátek projít checklisty online, třeba z dokumentace výrobce. Zálohování je klíčové - víc než jedna kopie je určitě lepší, měj zálohy jak na fyzických discích, tak v cloudu. Měj taky na paměti, že přechod na jiný hypervisor by měl smysl jen pokud máš důvod k nespokojenosti s tím současným. Zkus se taky podívat na možnosti dodatečné ochrany jako firewally nebo IDS/IPS, to by mohlo pomoct. Držím palce, ať to vyřešíš!

131 slov
1.3 minut čtení
4. 1. 2025
Marek Musil
Serverovny.cz/Články/Virtualizace
Rizika a bezpečnostní aspekty v serverové virtualizaci – na co si dát pozorPřehled hlavních rizik spojených s virtualizací a jak jim čelit. Zjistěte, jak zabezpečit svou virtuální infrastrukturu.
1000 slov
10 minut čtení
16. 9. 2021
Mgr. Richard Malý
Přečíst článek
Podobné otázky