Co všechno bych měl blokovat na firewallech pro servery?
Když se člověk pustí do správy serveru, jedno z prvních témat, které ho zasáhne, je bezpečnost. Firewall je přitom zásadní nástroj pro ochranu serverů před nežádoucími útoky a hrozbami. Není to ale tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Co vlastně všechno bych měl blokovat na firewallech pro servery? Všichni víme, že server je cílem různých druhů útoků, jako jsou DDoS, pokusy o neoprávněný přístup nebo šíření malwaru. Ale co přesně by mělo být zablokováno? Mám začít s IP adresami některých zemí, které jsou známé tím, že ze svých IP provádějí útoky? Uvažoval jsem o blokaci určitých portů, ale nejsem si jistý, které z nich jsou opravdu potřebné a které bych měl zavřít. Zajímalo by mě také, jestli je důležité blokovat veškerou nepotřebnou komunikaci, nebo jestli existují nějaké specifické protokoly, které by měly být povolené. A co třeba služby jako SSH nebo HTTPS? Slyšel jsem názory, že by měly být omezeny jen na určité IP adresy. Jak to tedy udělat správně? A co když chci, aby byl server přístupný z veřejné sítě – jak to skloubit s bezpečností? Jaké jsou nejlepší praktiky pro nastavení firewallu? Jak se vyhnout tomu, aby blokace způsobila nedostupnost služeb pro oprávněné uživatele? Také mě zajímá, jak často bych měl aktualizovat pravidla firewallu a monitorovat logy. Pokud máte nějaké zkušenosti nebo tipy ohledně toho, co všechno blokovat na firewallech pro servery a jak správně nakonfigurovat zabezpečení, budu moc vděčný za vaše rady!