Jak zjistím, jestli je firewall správně nakonfigurovaný?
Mám takový dotaz ohledně firewallu, protože si nejsem úplně jistý, jak poznat, jestli je to všechno správně nastavené. Mám svůj vlastní server a v poslední době jsem si začal víc všímat bezpečnosti, takže jsem se rozhodl podívat na firewall a jeho konfiguraci. Jenže teď nevím, podle čeho mám vlastně soudit, že je to správně. Existují nějaké konkrétní testy nebo nástroje, které bych mohl použít, abych zjistil, jestli ten firewall plní svou funkci? Třeba něco jako skenování portů, ale jak to udělat správně a co bych měl hledat? A co třeba logy? Měl bych se podívat na nějaké konkrétní záznamy, abych zjistil, jestli se něco děje? Zajímalo by mě také, co všechno by měl firewall blokovat a jak poznám, že něco důležitého nebylo omylem zablokováno. Jaký je vlastně rozdíl mezi různými typy firewallů – softwarovými a hardwarovými? Pomůže mi nějak nastavit pravidla tak, aby to bylo efektivní? A co když používám nějakou cloudovou službu? Jak to tam funguje? Vím, že ochrana serveru je důležitá, ale občas mám pocit, že se v tom všem ztrácím. Možná byste mi mohli poradit i ohledně toho, jak často bych měl kontrolovat konfiguraci firewallu a jestli jsou nějaké změny nebo aktualizace, které bych měl pravidelně provádět. Děkuji za všechny tipy a rady!