Serverovny.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli je firewall správně nakonfigurovaný?

Jak zjistím, jestli je firewall správně nakonfigurovaný?

Mám takový dotaz ohledně firewallu, protože si nejsem úplně jistý, jak poznat, jestli je to všechno správně nastavené. Mám svůj vlastní server a v poslední době jsem si začal víc všímat bezpečnosti, takže jsem se rozhodl podívat na firewall a jeho konfiguraci. Jenže teď nevím, podle čeho mám vlastně soudit, že je to správně. Existují nějaké konkrétní testy nebo nástroje, které bych mohl použít, abych zjistil, jestli ten firewall plní svou funkci? Třeba něco jako skenování portů, ale jak to udělat správně a co bych měl hledat? A co třeba logy? Měl bych se podívat na nějaké konkrétní záznamy, abych zjistil, jestli se něco děje? Zajímalo by mě také, co všechno by měl firewall blokovat a jak poznám, že něco důležitého nebylo omylem zablokováno. Jaký je vlastně rozdíl mezi různými typy firewallů – softwarovými a hardwarovými? Pomůže mi nějak nastavit pravidla tak, aby to bylo efektivní? A co když používám nějakou cloudovou službu? Jak to tam funguje? Vím, že ochrana serveru je důležitá, ale občas mám pocit, že se v tom všem ztrácím. Možná byste mi mohli poradit i ohledně toho, jak často bych měl kontrolovat konfiguraci firewallu a jestli jsou nějaké změny nebo aktualizace, které bych měl pravidelně provádět. Děkuji za všechny tipy a rady!

206 slov
2.1 minut čtení
25. 7. 2024
Luboš Hlaváč

Pokud si chceš ověřit, jestli je firewall správně nastavený, můžeš udělat pár věcí. Základ je prozkoumat porty pomocí skenování, třeba s nástroji jako Nmap. To ti ukáže, jaké porty jsou otevřené a jestli firewall blokuje to, co má. Sleduj logy firewallu, většina z nich ti ukáže pokusy o připojení a co bylo zablokováno. Zkontroluj, jestli se tam objevují něco podezřelého.

Co se týče blokování, měl bys mít povolené jen to, co potřebuješ – třeba HTTP (port 80) a HTTPS (port 443) pro webový server. Ostatní porty by měly být zavřené, pokud na nich nemáš běžící služby.

Rozdíl mezi softwarovým a hardwarovým firewallem je v tom, že softwarový běží na serveru (např. iptables na Linuxu), zatímco hardwarový je samostatné zařízení. Oba mají své výhody.

Pokud používáš cloud, většina poskytovatelů má vestavěné firewally, takže si zkontroluj jejich dokumentaci jak to funguje u nich.

Kontrolu konfigurace firewallu doporučuju dělat aspoň jednou za měsíc a přehodnocovat pravidla při každé větší změně ve tvém síťovém nastavení. Drž se aktuálních aktualizací software a sleduj novinky ohledně bezpečnosti. Drž se toho a měl bys být v pohodě.

176 slov
1.8 minut čtení
28. 8. 2023
Vladimíra Pernicová

Pokud chceš zkontrolovat, jestli je tvůj firewall dobře nastavený, tak je pár věcí, na které bys měl kouknout. První je skenování portů. Můžeš použít nástroje jako nmap, který ti ukáže, který porty jsou otevřený a jestli je firewall blokuje. To ti dá představu o tom, co je vidět zvenku. Pak se podívej na logy – tam bys měl vidět pokusy o přístup a případný blokovaný traffic, což ti může říct, jestli něco důležitého není omylem zablokovaný. Taky se ujisti, že máš pravidla nastavený tak, aby blokovaly nežádoucí přístupy a povolovaly jen to, co opravdu potřebuješ.

Co se týče hardwarovýho vs. softwarovýho firewallu – hardwarový obvykle chrání celou síť a softwarový chrání konkrétní zařízení. Když používáš cloudovou službu, tak většina má už nějakou formu firewallu zabudovanou, ale stejně se podívej na pravidla a nezapomeň na monitoring. Změny a aktualizace bys měl dělat pravidelně, ideálně aspoň jednou za měsíc. A neboj se testovat konfiguraci – to je nejlepší způsob, jak zjistit, jestli všechno funguje jak má.

164 slov
1.6 minut čtení
21. 2. 2024
Daniela Říhová

Nastavení firewallu je důležitý krok a máš pravdu, že bys měl sledovat jeho konfiguraci. Základní testy můžeš provést pomocí nástrojů jako Nmap, což ti umožní skenovat porty a zjistit, co je otevřené. Taky se podívej na služby, které běží na serveru a ujisti se, že jen ty potřebné jsou dostupné. Logy jsou taky klíčové – sleduj, co se blokuje a jestli to vypadá na normální provoz nebo nějaké útoky. Co se týče blokování, měl bys mít nastavené pravidlo, které povoluje jen konkrétní porty a protokoly, které potřebuješ. Rozdíl mezi softwarovými a hardwarovými firewally je v tom, že softwarový běží přímo na serveru a hardwarový je samostatná jednotka. Pokud máš cloudovou službu, tak většinou tam mají svoje vlastní ochranné mechanismy, ale stejně si nastav vlastní pravidla. Kontroluj konfiguraci pravidelně, ideálně každé 3 měsíce a při každé změně na serveru. Nezapomeň i na aktualizace – ty jsou klíčové pro udržení bezpečnosti. Takže drž palce!

152 slov
1.5 minut čtení
4. 5. 2024
Emil Vítek
Serverovny.cz/Články/Bezpečnost serverů
Jak správně nakonfigurovat firewall pro maximální ochranu serverůPraktický návod na efektivní konfiguraci firewallu, který zajistí maximální ochranu vaší serverové infrastruktury. Naučte se, jak správně nastavit fir...
1000 slov
10 minut čtení
14. 2. 2023
Ing. Andrea Veselá, MBA
Přečíst článek
Podobné otázky